субота, 6. август 2022.

KNEDLA KOLAČ – ne peče se

 



1 kilogram svežih šljiva očistiti, i preseći na četvrtine svaku, a onda sve to posuti sa 2 kesice vanil šećera i 40 g smeđeg šećera, te pristaviti na ringlu srednje vatre i pošto sve proključa kuvati uz mešanje dok se šljive ne raspadnu oko 10-ak minuta najmanje. No, pošto se šljive nisu baš raspale, ja sam pribegla štapnom blenderu i tako prekratila muke, a  efekat postignuća je dakle isti.

Čim se dobije ta žitka ujednačena masa od šljiva u to se sruči 6 kašika gustina prethodno razmućeno u malo vode (malo više od 6 kašika treba) i potom dalje sve kuva dok se fil od šljiva dobro ne zgusne.

I tu je ostao fil malo ređi, ali ne treba za to mariti uopšte, jer je kolač u svom finišu prekusan, pa šta ako je malo porozan i lelujav.

Skuvan fil od šljiva odložiti sa strane da se ohladi.

Zatim u suv tiganj nasuti oko 50-60 ml biljnog ulja, a čim se ulje dobro ugreje ubaciti 200 g prezle (hlebnih mrvica) i 60 g smeđeg šećera te pržiti sve na tišoj vatri uz neprestano mešanje dok mrvice hlebne fino ne zamirišu i porumene.

Ostalo je još skuvati beli fil od griza tako što se zajedno pomešaju sledeći sastojci:

140 g pšeničnog griza

110 g smeđeg šećera

2 kesice vanil šećera

1 celo jaje

200 ml hladnog mleka

U dublju šepru usuti preostalih 800 ml mleka (a potrebno je dakle 1 l mleka) i čim proključa smanjiti, pa doliti griz sastojke i skuvati gust beli fil.

Kuvan fil od griza smaći sa ringle te u njega ubaciti 100 g margarina i izmešati ručno dok se ne rastopi.

U veći, a dublji pleh ređati:

polovinu prezlinih mrvica

polovinu belog griz fila

ceo fil od šljiva

preostalu polovinu griz fila

i završiti po vrhu preostalom polovinom prezle

Kolač ohladiti do sutradan.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар