KNEDLA KOLAČ – ne peče se
1 kilogram
svežih šljiva očistiti, i preseći na četvrtine svaku, a onda sve to posuti sa 2
kesice vanil šećera i 40 g smeđeg šećera, te pristaviti na ringlu srednje vatre
i pošto sve proključa kuvati uz mešanje dok se šljive ne raspadnu oko 10-ak minuta
najmanje. No, pošto se šljive nisu baš raspale, ja sam pribegla štapnom blenderu
i tako prekratila muke, a efekat
postignuća je dakle isti.
Čim se
dobije ta žitka ujednačena masa od šljiva u to se sruči 6 kašika gustina prethodno
razmućeno u malo vode (malo više od 6 kašika treba) i potom dalje sve kuva dok
se fil od šljiva dobro ne zgusne.
I tu je ostao
fil malo ređi, ali ne treba za to mariti uopšte, jer je kolač u svom finišu
prekusan, pa šta ako je malo porozan i lelujav.
Skuvan fil od
šljiva odložiti sa strane da se ohladi.
Zatim u suv
tiganj nasuti oko 50-60 ml biljnog ulja, a čim se ulje dobro ugreje ubaciti 200
g prezle (hlebnih mrvica) i 60 g smeđeg šećera te pržiti sve na tišoj vatri uz
neprestano mešanje dok mrvice hlebne fino ne zamirišu i porumene.
Ostalo je
još skuvati beli fil od griza tako što se zajedno pomešaju sledeći sastojci:
140 g
pšeničnog griza
110 g
smeđeg šećera
2 kesice
vanil šećera
1 celo jaje
200 ml hladnog
mleka
U dublju šepru
usuti preostalih 800 ml mleka (a potrebno je dakle 1 l mleka) i čim proključa
smanjiti, pa doliti griz sastojke i skuvati gust beli fil.
Kuvan fil
od griza smaći sa ringle te u njega ubaciti 100 g margarina i izmešati ručno dok
se ne rastopi.
U veći, a dublji
pleh ređati:
polovinu prezlinih
mrvica
polovinu belog
griz fila
ceo fil od
šljiva
preostalu polovinu
griz fila
i završiti
po vrhu preostalom polovinom prezle
Kolač ohladiti
do sutradan.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар