среда, 14. септембар 2022.

MAKARONE KUGLOF

 



U ključaloj i pouljenoj vodi skuvati pakovanje od 400 g makarona (spirale).

Skuvane makarone malo proprati pod mlazom hladne vode (šokirati) i ocediti.

Umutiti:

3 jajeta

200 ml mleka

50 ml biljnog ulja

U to dodati:

2 vezice sečenog svežeg lišća peršuna

200 g izgnječenog, a starog slanog sira (pošto je sir jako slan, ne treba dodavati uopšte soli)

Pomešati makarone i ovu umućenu tečnu masu, te sve sasuti u dobro pouljen kalup za pečenje kuglofa.

Ispeći sve oko 35 minuta na 200 stepeni po C, ali to neće biti dovoljno, te treba peći još malo više i na nešto jačoj temperaturi. Treba peći dakle ovu kuglof makaronu dok po vrhu dobro ne porumeni, a pred kraj izvaditi te posuti sa nešto rendanog kačkavalja kako bi još lepše sve porumenilo.

Ali, pri prevrtanju kuglofa u pleh, došlo je do ne baš uspešnog ispadanja makarone iz kuglof kalupa, te je oblik malo okrnjen, no to ne smeta, jer je važno da je makarona preukusna i da predivno zamiriše.

Ipak, ima neki mali “nedostatak” u još jednom novom receptu, te treba pojačati vatru pri pečenju, da se sve bolje skori, ureša spolja, a kako bi posle došlo u prevrtanju kuglofa do lakšeg ispadanja iz kalupa, bez krzavosti.

Znači, kad se dobro sve ureša po vrhu, treba izvaditi kuglof iz rerne, prevrnuti ga na jedan drugi pleh i po vrhu posuti duž čitavog venca što više rendanog kačkavalja i vratiti još na kratko u vruću rernu i urešati sa svih tih spoljašnjih strana, koje ostanu bledunjave dok se peče kuglof.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар