SOČNA JABUKOVAČA- posno
2 kilograma rendanih nakiselijih jabuka prodinstati
10-ak minuta na malo ulja.
Ubaciti u to:
3 kašike belog šećera i
1 kesicu vanil šećera
Kada se uprži smaći sa ringle i u jabuke ubaciti 200 g oraha (krupnije samlevenih).
Posebno otopiti 125 g margarina i uzeti 500 g (ili
jedno pakovanje) gotovih kora za baklava.
Ređati:
Prvu koru i premazati je otopljenim margarinom.
Prebaciti preko prve premazane kore, još jednu - drugu
koru, a onda prohlađenu kašu od jabuka naneti po rubu, obilatije i formirati
tanji rolatić, a onda fino urolati sve. I tako ponavljati dok se ne potroši sav
nadev i sve kore.
Urolane kore posložiti u najveći pleh od rerne, koji
prethodno treba premazati po dnu otopljenim margarinom (za to treba još jedna
kockica margarina dodato više).
Pošto su svi rolati posloženi u pleh, iseći svaki
rolat na uže rolnice, a onda sve isečene baklavice premazati otopljenim margarinom.
Ispeći na 200 stepeni po C oko pola sata, i malo
jače, ili dok ne porumeni.
Pečenu jabukovaču izvaditi iz rerene.
Potom skuvati sirup za natapanje:
500 ml hladne vode
600 g belog šećera
Čim to provri ušpinovati na blažoj vatri ravno 12
minuta ovaj sirup.
Vrućim sirupom preliti sve rolnice u plehu.
Ostaviti tako do sutradan da se dobro ohladi i upije
svu tečnost, ukoliko jabukovaču pravite kasno uveče.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар