уторак, 27. септембар 2022.

SOČNA JABUKOVAČA- posno

 



2 kilograma rendanih nakiselijih jabuka prodinstati 10-ak minuta na malo ulja.

Ubaciti u to:

3 kašike belog šećera i

1 kesicu vanil šećera

Kada se uprži smaći sa ringle i u jabuke ubaciti  200 g oraha (krupnije samlevenih).

Posebno otopiti 125 g margarina i uzeti 500 g (ili jedno pakovanje) gotovih kora za baklava.

Ređati:

Prvu koru i premazati je otopljenim margarinom.

Prebaciti preko prve premazane kore, još jednu - drugu koru, a onda prohlađenu kašu od jabuka naneti po rubu, obilatije i formirati tanji rolatić, a onda fino urolati sve. I tako ponavljati dok se ne potroši sav nadev i sve kore.

Urolane kore posložiti u najveći pleh od rerne, koji prethodno treba premazati po dnu otopljenim margarinom (za to treba još jedna kockica margarina dodato više).

Pošto su svi rolati posloženi u pleh, iseći svaki rolat na uže rolnice, a onda sve isečene baklavice premazati otopljenim margarinom.

Ispeći na 200 stepeni po C oko pola sata, i malo jače, ili dok ne porumeni.

Pečenu jabukovaču izvaditi iz rerene.

Potom skuvati sirup za natapanje:

500 ml hladne vode

600 g belog šećera

Čim to provri ušpinovati na blažoj vatri ravno 12 minuta ovaj sirup.

Vrućim sirupom preliti sve rolnice u plehu.

Ostaviti tako do sutradan da se dobro ohladi i upije svu tečnost, ukoliko jabukovaču pravite kasno uveče.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар