ZELJANICA - bez trunke sira
Zamesiti testo
od sledećih sastojaka:
500 g belog
brašna (meko tip 400)
½ supene
kašike morske soli i
3 kašike biljnog
ulja
Testo zamesiti
toplom vodom i ostaviti u vanglici pokriveno kuhinjskom krpom da tako odstoji 15
minuta.
Pripremiti nadev
za pitu:
600 g zamrznutog
spanaća isečenog na sitno (može i 500 g spanaća, a može i svežeg spanaća ko ga
ima u ovo doba godine)
sitne morske
soli
2 jajeta i
najmanje 50
g kisele pavlake (ja sam stavila 3-4 supene kašike)
Posle isteka
onih prvih 15 minuta testo podeliti na 2 lopte (ja sam razdelila na 3, pa su kore
manje), zatim svaku loptu natreti rukama (ja sam to slučajno zaboravila), a
onda svaku loptu tanko razvući drvenom oklagijom.
Odmah dobro
pouljiti svaki rastanjeni krug i ostaviti tako tanko razvučeno testo da odstoji
još 15 minuta.
Po isteku i
ovih drugih 15 minuta potrebno je svaku koru rastanjiti što tanje rukama, dok
ne počne da puca.
Zatim po
dnu svake razvučene kore poređati nadev, a onda uz pomoć stolnjaka na kome se
inače testo razvlačilo urolati pitu.
Pitu slagati
u krug (u spiralu, savijanjem u krug) u okruglu tepsiju.
Pitu dobro
ispeći na 220 stepeni po C dok fino ne porumeni.
Ispečenu pitu
izvaditi iz rerne i preliti je sa ovom otopljenom mešavinom:
100 ml
mleka
kockica margarina
(25 g)
malo morske
soli
Prelivenu pitu
vratiti nazad u pećnicu i zapeći još 5 minuta.
Pečenu pitu
izvaditi i premazati je sa malo rastopljenog margarina (jedna kockica).
Pokriti pitu
pamučnom krpom i ostaviti da se dobro prohladi i da omekavi pre sečenja.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар