DŽEM OD ŠIPURKA
Nabrani šipurak ostaviti da malo odstoji i počne da
mekavi, dan-dva najmanje.
Nakon toga kroz đevđir oprati čitav šipurak kome su pre
toga uklonjene samo one crne trunjave peteljčiće na dnu, i ubaciti u dublju
šerpu, poklopiti i skuvati oko pola sata na jačoj vatri.
Kad se sve razmekavi smaći sa ringle i štapnim blenderom
izbledirati.
Zatim uzeti drvenu presu (onu za ceđenje šipurka) i procediti
izmiksani šipurak što je ujedno i najteža operacija u čitavoj izradi džema, jer
treba snage da se ručno kroz presu protera svaka dragocena kap od koje posle
kuvamo najlepši džem na svetu.
Potom izmeriti koliko litara je dobijeno ove proceđene
gušće mase od 100 % čistog šipurka nabranog ručno u nezagađenoj prirodi.
Na svaki litar tečnosti ubaciti treba po 500 g belog
šećera.
Pri ceđenju dobijeno je 4 litra tečnosti, na šta je
otišlo dakle ukupno 2 kg belog šećera.
Šerpu sa proceđenim šipurkom nastaviti na vruć
vatreni šporet i zagrejati, a čim sve počne da vri ubaciti 2 kg belog šećera i uz
neprestano mešanje ukuvati džem, sve dok ne ostane onaj beli trag po dnu šerpe,
a što nam pouzdano govori da je džem ukuvan dobro, tj. onako kako se uvek i
očekuje.
Džem ukuvan smaći sa vatrenog šporeta.
Zagrejati ukraj šporeta čiste staklene tegle.
U vruće tegle sipati vruć džem.
Ostaviti napunjene tegle otklopljene da se do
sutradan dobro ohlade, ali ih samo prekriti običnom pamučnom krpom.
Sutradan tegle povezati u celofan i odložiti na
police ostave.
Od ove količine dobije se malo više od 5,5 kg džema (odnosno 3 velike i 5 malih staklenih teglica).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар