GRČKA PITA OD SPANAĆA – bez kupovnih kora
Za ovu preukusnu pitu, čak lepšu i neuporedivo tanju,
te i rskaviju od standardnih, a naših projara,
potrebno je 350 g svežeg spanaća, ali kada toga možda nema onda mogu i dva
pakovanja od po 200 g smrznutog organskog spanaća (tako sam ja).
Dakle, potrebno je ukupno 400 g zamrznutog spanaća
posoliti sa 1 kašičicom morske sitne soli, te odmah izgnječiti i ostaviti da
malo pusti vodu, a tek nešto kasnije taj višak vode obavezno dobro ocediti, a
po potrebi spanać malo nožem iseckati.
U prvoj činiji pomešati sledeće sastojke:
nekoliko struka sitno sečenog mladog crnog luka (ja
sam nasekla ljubičasti mladi luk)
2 vezice zamrznute mirođije (sveže ostavljene u zamrzivaču)
2 jajeta
crni mleveni biber
2 kašike belog brašna (meko tip 400)
200 g fete sira (ja sam ubacila 250 g)
270 g grčkog jogurta
oceđen spanać
U drugoj činiji pomešati sledeće sastojke:
400 ml hladne vode
130 ml biljnog jestivog ulja
1,5 kašičica sitne morske soli
1 kesica praška za pecivo (12 g)
400 g belog mekog brašna (tip 400)
Uzeti najveći pleh od rerne i dobro ga pouljiti, a onda
posuti svuda po plehu što više susama.
Zatim u plehu naizmenično nanositi ovim redosledom slojeve
(tri):
polovina bele smese (testo iz druge činije)
sav fil iz prve činije (tj. masu spanaća, sira, itd.)
preostalu polovinu belog fila (testo iz druge činije)
I na kraju opet sve po vrhu posuti sa što više
susama.
Ispeći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni po C ravno
1 pun sat.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар