субота, 29. октобар 2022.

MRAMORNI KOLAČ

 


 

Umutiti mikserom:

4 jajeta

130 g belog šećera

1 kesicu vanil šećera

prstohvat sitne morske soli

Zatim u to dobro umućeno, dodati sledeće tečne sastojke i izmutiti kratko mikserom:

100 ml biljnog ulja

180 ml hladnog mleka

I na kraju ubaciti sledeće suve sastojke, te izmešati masu ručno varjačom drvenom:

300 g belog mekog brašna (tip 400)

1 kesica od 12 g praška za pecivo

Odmah ovu umućenu masu podeliti na dva dela, a u jedan deo dodati razmućenu mešavinu:

2 kašike kakao praha

70 ml hladnog mleka

Sasutu u dobro pouljen kalup, onaj duguljasti za pečenje komizbrota, a sipati u sredinu pleha po 4 kašike do svake mase, i početi sa 4 kašike crne mase, pa onda 4 kašike bele, i sve tako naizmenično ponavljati dok se sva količina ne utroši do konca.

Kada se sve saspe i fino samo po sebi razlije po kalupu uzeti veliku drvenu čačkalicu (onu roštiljsku) i u svih 8 smerova idući od periferije ka centru kolača povlačiti poluprečničke linije, ali zahvatati i po dubini i površini istovremeno, kako bi se dobila cvetna razlivena šara.

Ispeći kolač oko 45-55 minuta na 180 stepeni po C.

Dobro ohladiti te iseći na šnite.




Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар