PEČENE KRUŠKE ZIMNJAČE
Kruške zimnjače obično se beru na Krstovdan, i onda tako
puste u gajbicama da odstoje dok ne omekave i požute.
Tako požutele kruške zimnjače, 6 komada oguliti i preseći
preko pola i napraviti polutke, tj. čamčiće.
Zatim svaku polutku kruške posuti sa što više mlevenog
cimeta i posuti obilato medom svako parče.
I na kraju sve začiniti krupnije samlevenim
lešnicima, tako što lešnike pospemo posvuda.
Ubaciti kruške u zagrejanu rernu na 200-190 stepeni
po C i zapeći (pleh obložiti kolačarskim papirom).
Zimnjača je mnogo ukusnija ako se baš ovako ispeče,
nego kad se jede sveža, jer može biti malo opora te stvoriti onaj osećaj gorkosti
kada se od oporosti skupe usta.
Ovako začinjene kruške zimnjače su ukusnije i slađe
od najslađe letnje ili jesenje kruške.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар