уторак, 25. октобар 2022.

SARMICE sa ćuretinom i slaninom

 


Za ovu sarmicu potrebne su sveže liske ranog prolećnog kupusa, a to u ovo doba godine može da se ima jedino ako su se na vreme spakovale sveže ubrane mlade liske kupusa za sarmicu i ostavile u zamrzivač.

Liske treba izvaditi iz zamrzivača, a kad se malo odlede preliti ih ključalom vodom i pustiti da posve kratko odmekave.

Skuvati u šerpici malo pirinča.

Zatim posebno, a u drugoj većoj šerpi prepržiti kašu:

Najpre dinstati na malo biljnog ulja sitno sečeni crni luk.

Zatim dodati svežu rendanu šargarepu.

Ubacivati u kašu postepeno začine:

crni mleveni biber

aleva slatka paprika

mešavina suvih začina (vegeta)

morska so po potrebi (ako je slanina slanija so izostaviti)

Potom ubaciti u kašu:

belo ćureće meso (prethodno samleveno u seckalici)

vezicu svežeg lišća peršuna

par čena sitno sečenog belog luka

I na samom kraju ubaciti u kašu:

komad sitno isečene slanine

U preprženu kašu ubaciti skuvan pirinač.

Filovati liske, potom uvijati male sarmice, a onda ih posložiti u vatrostalnu dublju činiju.

Naliti vrućom vodom i poklopiti tanjirom.

Skuvati u rerni, a od časa proviranja, na 200 stepeni po C između 30-40 minuta.

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар