SARMICE sa ćuretinom i slaninom
Za ovu sarmicu potrebne su sveže liske ranog prolećnog
kupusa, a to u ovo doba godine može da se ima jedino ako su se na vreme
spakovale sveže ubrane mlade liske kupusa za sarmicu i ostavile u zamrzivač.
Liske treba izvaditi iz zamrzivača, a kad se malo odlede
preliti ih ključalom vodom i pustiti da posve kratko odmekave.
Skuvati u šerpici malo pirinča.
Zatim posebno, a u drugoj većoj šerpi prepržiti
kašu:
Najpre dinstati na malo biljnog ulja sitno sečeni
crni luk.
Zatim dodati svežu rendanu šargarepu.
Ubacivati u kašu postepeno začine:
crni mleveni biber
aleva slatka paprika
mešavina suvih začina (vegeta)
morska so po potrebi (ako je slanina slanija so
izostaviti)
Potom ubaciti u kašu:
belo ćureće meso (prethodno samleveno u seckalici)
vezicu svežeg lišća peršuna
par čena sitno sečenog belog luka
I na samom kraju ubaciti u kašu:
komad sitno isečene slanine
U preprženu kašu ubaciti skuvan pirinač.
Filovati liske, potom uvijati male sarmice, a onda
ih posložiti u vatrostalnu dublju činiju.
Naliti vrućom vodom i poklopiti tanjirom.
Skuvati u rerni, a od časa proviranja, na 200
stepeni po C između 30-40 minuta.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар