CELERIAC REMOULADE
U jednu veću činiju narendati svež oguljen i opran
celer (koristim celer kupljen na pijaci od 300 g težine pre guljenja, pošto mu
je odstranjeno zeleno lišće).
Zatim u to dodati dve vezice sveže ubranog 100 %
organskog peršuna iz svog plastenika (tačno je da dosta zaliha sveže ostavljenog
peršuna imam još u zamrzivaču, ali za ovu salatu ipak treba ubrati svež peršun
kad ga već ima u izobilju).
U sve ovo još treba dodati:
1 kašičicu senfa (koristim najobičniji i najjeftiniji
senf)
malo limunovog soka (za čitavu ovu salatu potrošen
je sok od 1 sveže isceđenog većeg limuna, a to znači da je deo ovog soka sasut
posle i u majonez).
Zatim treba napraviti domaći majonez od belog luka ili
preliv za ovu fantastičnu salatu, a to se radi na sledeći način:
U dublju činiju za mućenje šlaga ubaciti:
par čena belog isitnjenog luka ( ja sam ubacila baš
dosta luka, jer tako volim, postane pikantno i ljutkasto, a najmanje treba 3
veća čena; ja sam možda dodala i malo više od 6-7 čena; kad kuvam ne brojim
čena, već što više luka stavim to jelo ukusnije bude)
1 sveže živo žumance (koristim svoja domaća jaja,
inače sam dugo izbegavala da koristim živo žumance u nekim prethodnim sosovima)
2 kašičice senfa (iako je po receptu dovljno 1
kašičica)
Ova 3 sastojka (beli luk, žumance i senf) prvo dobro
treba izmutiti štapnim blenderom.
Onda u to dodavati postepeno maslinovo ulje.
Ja sam izmerila 100 ml maslinovog ulja, možda što
sam već ostala sa praznom flašom, a možda iz predostrožnosti da sa uljem ne
preteram.
I taman je bilo dosta tih 100 ml, iako je za pola mere od ovog recepta trebalo utrošiti celih 200 ml uja (treba voditi računa i o veličini žumanceta; moje koke nosilje tek su pronele, pa su im jaja nešto sitnija, i stoga je i žimance manje).
Kad se dobro umuti majonez, i potroši svo ulje od tih
odmerenih 100 ml, onda ostaje da se u sve
ovo još doda:
crni mleveni biber i
sitna morska so
U salatu dodati sav taj umućen domaći majonez, dobro
izmešati, potom sasuti u neku staklenu činiju i odložiti na kratko u frižider da
se prohladi do ručka.
Lepši način da se unese svež celer još ne postoji, a
za recep veliko HVALA Charles-u Dowding-u.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар