KOLAČ OD BUNDEVE - nova verzija
Iseći 600 g sveže oguljene bundeve na sitnije komadiće,
te ubaciti u pleh, posuti sa 2 kašike belog šećera, preliti sa 200 ml hladne
vode i ispeći 40 minuta na 200 stepeni po C, dok bundeva ne omekavi (pleh
obavezno obložiti kolačarskim papirom).
Inače, po receptu treba samo 300 g bundeve, a meni je
to bilo jako malo i bila sam tačna u takvoj vrsti ocene unapred.
Kad se bundeva ispeče štapnim blenderom umutiti pire
i dobro ga ohladiti (najpre sam izgnječila bundevu viljuškom, ali onda ostanu sitni
končići i niti, te ipak treba malo više isprljati uređaja kad se mese kolačići,
zar ne).
Umutiti posebno:
3 jajeta
180 g belog šećera
1 kesicu vanil šećera od 10 g
60 ml biljnog ulja
150 ml tople vode
300 g belog mekog pšeničnog brašna (tip 400)
1 kesicu od 12 g praška za pecivo
Zatim jedan manji deo, nekoliko kašika, ove bele mase
testa sasuti odmah u hladno pire od bundeve.
U preostalo testo dodati odmah 50 g kakao praha te sasuti
braon testo u pleh koji se pre toga obloži kolačarskim papirom.
Zatim preko ove braon mase saspe se sva narandžasta
smesa od bundeve, koja je žitka, a kad se to sve poravnja onda se supenom kašikom
na nekoliko mesta izrvši pritisak ka dole kako bi se malo napravile podzemne jamice
i tako gornji sloj imao malo više upada u donji sloj kolača, a što će tek pri sečenju
dati jednu lepšu estetsku notu.
Ispeći kolač na 170 stepeni po C 40 minuta – kaže
recept (možda tako uspe ako se stavi duplo manje bundeve samo onih 300 g).
Meni to nije uspelo, jer je moj kolač bio puniji, sa
duplo više gornje mase, pa sam se mučila i pekla mnogo duže, sve dok nisam shvatila
da treba pojačati bar na 180 stepeni po C i završiti slatke “muke” pečenja
kolača, koji nikako da porumeni na 170 stepeni po C.
Ohlađeno iseći na štanglice željene veličine i oblika.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар