LAZANJE OD PATLIDŽANA - bez mesa
3 veća plava patlidžana oguliti, a onda ih iseći uzdužno,
na tanke šnite.
Uzeti manji vatrostalni pekač i malo ga pouljiti po
dnu, a onda u njega ređati naizmenično: red patlidžana, pa red začina (biljno ulje,
morska sitna so i suvi začin bosiljka) i sve tako dok se sve kriške ne potroše.
Ovim se dakle napuni pun pekač, a zatim ubaci u rernu
i sve ispeče 20 minuta na 180 stepeni po C.
Zatim se pripremi domaći sos od paradajza, a na
sledeći način:
U super brzoj seckalici tzv. čoperu sitno se samelje
sledeće:
2-3 obilate šake zamrznutog paradajza čerija (pre mlevenja
preliti vrelom vodom i skinuti opnu paradajzu)
1 veća sveža crvena paprika
2-3 manje glavice ljubičastog luka
par čena belog luka
Sve ovo, a samleveno, odmah sasuti u šerpu, i dodati
sledeće sastojke i sve zajedno prokuvati oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje:
biljno ulje
1 kašičica sitne morske soli
1 kašičica slatke aleve paprike
crni mleveni biber
I na kraju, dodati:
suvi začin bosiljka i
1 vezicu isečenog svežeg peršuna (može iz
zamrzivača)
Kada se ispeče patlidžan onda ga treba izručiti iz pekača,
jer se u isti taj pekač slaže dalje lazanja.
Pre nego se poslože listovi patlidžana pekač malo treba
pouljiti, a onda svuda naokolo zidova pekača poređati listove patlidžana, tako
da prelaze preko ivica.
Dno obložiti takođe patlidžanom, a onda počinje
nadevanje ili filovanje sledećim sastojcima:
naneti 1/3 od ukupno 200 g izrendanog kačkavalja
naneti 1/3 od pripremljenog paradajz sosa (potrebno
je oko 500-600 ml sosa)
1/3 izrendanog kačkavalja
poređati kriške pečenog patlidžana
1/3 paradajz sosa
previti sve viseće kriške patliždna i vratiti ih ka
unutra
pouljiti
1/3 preostalog paradajz sosa
I na kraju sve posuti sa 1/3 preostalog rendanog
kačkavalja.
Ubaciti u rernu i zapeći još 20 minuta na 180 stepeni
po C.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар