петак, 18. новембар 2022.

LAZANJE OD PATLIDŽANA - bez mesa

 



3 veća plava patlidžana oguliti, a onda ih iseći uzdužno, na tanke šnite.

Uzeti manji vatrostalni pekač i malo ga pouljiti po dnu, a onda u njega ređati naizmenično: red patlidžana, pa red začina (biljno ulje, morska sitna so i suvi začin bosiljka) i sve tako dok se sve kriške ne potroše.

Ovim se dakle napuni pun pekač, a zatim ubaci u rernu i sve ispeče 20 minuta na 180 stepeni po C.

Zatim se pripremi domaći sos od paradajza, a na sledeći način:

U super brzoj seckalici tzv. čoperu sitno se samelje sledeće:

2-3 obilate šake zamrznutog paradajza čerija (pre mlevenja preliti vrelom vodom i skinuti opnu paradajzu)

1 veća sveža crvena paprika

2-3 manje glavice ljubičastog luka

par čena belog luka

Sve ovo, a samleveno, odmah sasuti u šerpu, i dodati sledeće sastojke i sve zajedno prokuvati oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje:

biljno ulje

1 kašičica sitne morske soli

1 kašičica slatke aleve paprike

crni mleveni biber

I na kraju, dodati:

suvi začin bosiljka i

1 vezicu isečenog svežeg peršuna (može iz zamrzivača)




Kada se ispeče patlidžan onda ga treba izručiti iz pekača, jer se u isti taj pekač slaže dalje lazanja.

Pre nego se poslože listovi patlidžana pekač malo treba pouljiti, a onda svuda naokolo zidova pekača poređati listove patlidžana, tako da prelaze preko ivica.

Dno obložiti takođe patlidžanom, a onda počinje nadevanje ili filovanje sledećim sastojcima:




naneti 1/3 od ukupno 200 g izrendanog kačkavalja

naneti 1/3 od pripremljenog paradajz sosa (potrebno je oko 500-600 ml sosa)

1/3 izrendanog kačkavalja

poređati kriške pečenog patlidžana

1/3 paradajz sosa

previti sve viseće kriške patliždna i vratiti ih ka unutra

pouljiti

1/3 preostalog paradajz sosa

I na kraju sve posuti sa 1/3 preostalog rendanog kačkavalja.

Ubaciti u rernu i zapeći još 20 minuta na 180 stepeni po C.




Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар