8 VRSTI POSNIH KOLAČA iz jedne zajedničke baze

 



Za svih 8 vrsti posnih nikoljdanskih kolača, potrebno je napraviti prvo samo jednu zajedničku osnovu (ili bazu), a ona se pravi na sledeći način:

U veću šerpu staviti da provri:

600 ml hladne vode i

600 g belog šećera

Čim sve to provri, u to ubaciti 500 g margarina (ili 2 komada od po 250 g isečena na kocke) i držati sve na ringli, ali samo dok se margarin dobro ne rastopi (ovo ne treba ušpinovati).

U vanglu veću, sasuti:

500 g samlevenog posnog keksa (za ovu bazu potrebno je unapred ukupno samleti čak 1kg posnog keksa, ali se keks dodaje postepeno, iz 3 puta).

Odmah u keks sasuti rastopljen margarin, vodu i šećer.

Izmešati i sipati još u dva maha, najpre 300 g mlevenog keksa, i na kraju samo još preostalih 200 g mlevenog keksa.

Masu malo prohladiti (ja nisam ništa hladila), i odmah je podeliti na 8 jednakih delova i najlakše je ako se podeli u 8 manjih činija ili vanglica. Dakle, podeliti masu na 8 kuglica, a pošto sam svaku izmerila, treba da svaka teži najmanje po 300 g, i ostaće samo jedna manja kuglica, koja se posle raspodeli na jednake delove odokativno.

I ovim je baza ili osnova za pravljenje 8 različitih kolača gotova.

Dalje se pravi deo, po deo. Prvo se zemesi svih 8 ukusa, a onda se malo ohlade do stezanja u frižideru. U drugoj fazi započinje dekorisanje rastopljenom čokoladom, od toga prve 4 su na bazi bele čokolade, a druge 4 su na bazi crne čokolade.




PRVI DEO – ili kuglice sa ukusom pomorandže

U bazu dodati:

50 ml isceđenog soka od sveže pomorandže

rendanu koricu od 1 pomorandže

120 g mlevenog keksa (keks odmeriti koliko piše, i postepeno dodavati i mesiti masu, dok ne postane pogodna za oblikovanje kuglica, a to znači da nije previše gnjecava i lepljiva, tako da u nekim delovima dodajem manje nego što piše u receptu, dok u nekim delovima tih dodavanja ima neznatno više).

Oblikovane kuglice ohladiti u frižideru, a onda rastopiti na pari:

100 g bele čokolade i

2 kašike ulja

U ovo dodati narandžastu kolačarsku boju kako bi se dobila jača nijansa od bele boje čokolade.

Umakati svaku kuglicu u rastopljenu belu čokoladu i ostaviti da se stegne.

Po vrhu staviti tačku bele čokolade i preko naneti po malo rendane kore od pomorandže.

Od svakog dela mogu se oblikovati samo kuglice ili pak praviti neki drugi oblici, a ukoliko se prave kuglice uvek ih iz jednog dela ispadne malo više, do 25, a kad se koriste neke druge modle tih kolača bude manje, ali su dosta veći.




DRUGI DEO – ili košnice od oraha

U bazu dodati:

100 g mlevenih oraha

mleveni keks (malo više od predviđenih 30 g)

Od ove mase pravim košnice (pre korišćenja modlu za košnicu malo nauljiti).

Uvaljati svaku košnicu u rastopljenu belu čokoladu, a po vrhu ukrasiti sa po jednom tačkom rastopljene crne čokolade (sve čokolade za glazuru svih 8 delova, i crna i bela, rastapaju se uvek na isti način, na pari, te tako za jednu vrstu kolača ide na 100 g čokolade po 2 kašike ulja; treba raditi jednu po jednu vrtsu, jer se čokolada počne stezati, pa nije mudro zapetljati sve odjednom).

TREĆI DEO – ili kokos kolačići

U bazu dodati:

100 g otopljene bele čokolade (otapa se čokolada samo na pari bez ulja, kad se dodaje u bazu ili osnovu kolača; staviti veću šerpu sa vrelom vodom na ringu, a u nju manju šerpu u kojoj se sve rastapa)

malo više od 80 g kokosa

Uzeti gornji deo od cediljke za linun i u taj špicasti vrh zavući streč providnu foliju i pomoću tog kalupa napraviti kolačiće.

Svaki uvaljati u rastopljenu belu čokoladu, a onda u kokos.




ČETVRTI DEO – ili kikiriki kuglice

U bazu dodati:

100 g otopljene bele čokolade (otopiti na pari bez ulja)

100 g pečenog mlevenog kikirikija (koristiti blanširani kikiriki, ali ga malo prepeći u rerni; sastojci se moraju bar jedan dan unapred pripremiti i samleti)

100 g mlevenog keksa (meni je otišlo oko 40-50 g keksa)

Kuglice uvaljati u rastopljenu belu čokoladu, a onda u mleveni kikiriki.

PETI DEO – ili lešnik kuglice

U bazu dodati:

1 kašiku crnog posnog krema

100 g pečenog mlevenog lešnika

malo više od 30 g mlevenog keksa

Kuglice uvaljati u rastopljenu crnu čokoladu, a onda ih uvaljati u mleveni pečeni lešnik.




ŠESTI DEO – ili kuglice sa rumom i suvim grožđem

U bazu dodati:

50 g otopljene crne čokolade

100 g suvog grožđa

1 kašiku ruma

malo više od 50 g mlevenog keksa

Kuglice uvaljati u rastopljenu crnu čokoladu, a pošto se crna čokolada na njima malo stegne u frižideru, išarati ih otopljenom belom čokoladom (ukoso neka idu tanje šare).

SEDMI DEO – ili kuglice sa ukusom neskafe

U bazu dodati:

pomešanu 1 kašičicu neskafe i 1 kašiku vruće vode

50 g otopljene crne čokolade

100 g mlevenih oraha (ili lešnika ili badema; ja sam dodala orahe)

malo više od 20 g mlevenog keksa

Kuglice uvaljati u crnu čokoladu, a onda po vrhu staviti po koje zrno neskafe.

OSMI DEO – ili kuglice sa ratlukom

Potrebno je najpre 100 g ratluka od vanile zagrejati na pari u suvoj šerpici, a kad to omekavi izmesiti ratluk sa 50 g šećera u prahu.

Od dobijene mase napraviti sitnije bele kuglice, koje će ići unutar jedne veće kuglice.

U bazu dodati:

1 kašiku crnog posnog krema

manje od 100 g mlevenog keksa (oko 60-70 g)

Od ove mase napraviti kuglicu, pa je rastanjiti i raširiti na dlanu ruke, a onda u sredinu smestiti onu belu sitnu kuglicu od ratluka i od svega toga uvaljati kuglicu.

Kuglice umakati u rastopljenu crnu čokoladu, a na vrh svake kuglice staviti po malo bele mase od ratluka što ostane.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi