8 VRSTI POSNIH KOLAČA iz jedne zajedničke baze
Za svih 8 vrsti posnih nikoljdanskih kolača,
potrebno je napraviti prvo samo jednu zajedničku osnovu (ili bazu), a ona se
pravi na sledeći način:
U veću šerpu staviti da provri:
600 ml hladne vode i
600 g belog šećera
Čim sve to provri, u to ubaciti 500 g margarina (ili
2 komada od po 250 g isečena na kocke) i držati sve na ringli, ali samo dok se margarin dobro ne rastopi (ovo ne treba ušpinovati).
U vanglu veću, sasuti:
500 g samlevenog posnog keksa (za ovu bazu potrebno
je unapred ukupno samleti čak 1kg posnog keksa, ali se keks dodaje postepeno,
iz 3 puta).
Odmah u keks sasuti rastopljen margarin, vodu i
šećer.
Izmešati i sipati još u dva maha, najpre 300 g
mlevenog keksa, i na kraju samo još preostalih 200 g mlevenog keksa.
Masu malo prohladiti (ja nisam ništa hladila), i
odmah je podeliti na 8 jednakih delova i najlakše je ako se podeli u 8 manjih činija
ili vanglica. Dakle, podeliti masu na 8 kuglica, a pošto sam svaku izmerila, treba
da svaka teži najmanje po 300 g, i ostaće samo jedna manja kuglica, koja se posle
raspodeli na jednake delove odokativno.
I ovim je baza ili osnova za pravljenje 8 različitih
kolača gotova.
Dalje se pravi deo, po deo. Prvo se zemesi svih 8
ukusa, a onda se malo ohlade do stezanja u frižideru. U drugoj fazi započinje
dekorisanje rastopljenom čokoladom, od toga prve 4 su na bazi bele čokolade, a
druge 4 su na bazi crne čokolade.
PRVI DEO – ili kuglice sa ukusom pomorandže
U bazu dodati:
50 ml isceđenog soka od sveže pomorandže
rendanu koricu od 1 pomorandže
120 g mlevenog keksa (keks odmeriti koliko piše, i
postepeno dodavati i mesiti masu, dok ne postane pogodna za oblikovanje
kuglica, a to znači da nije previše gnjecava i lepljiva, tako da u nekim delovima
dodajem manje nego što piše u receptu, dok u nekim delovima tih dodavanja ima
neznatno više).
Oblikovane kuglice ohladiti u frižideru, a onda rastopiti
na pari:
100 g bele čokolade i
2 kašike ulja
U ovo dodati narandžastu kolačarsku boju kako bi se dobila
jača nijansa od bele boje čokolade.
Umakati svaku kuglicu u rastopljenu belu čokoladu i
ostaviti da se stegne.
Po vrhu staviti tačku bele čokolade i preko naneti
po malo rendane kore od pomorandže.
Od svakog dela mogu se oblikovati samo kuglice ili pak
praviti neki drugi oblici, a ukoliko se prave kuglice uvek ih iz jednog dela
ispadne malo više, do 25, a kad se koriste neke druge modle tih kolača bude
manje, ali su dosta veći.
DRUGI DEO – ili košnice od oraha
U bazu dodati:
100 g mlevenih oraha
mleveni keks (malo više od predviđenih 30 g)
Od ove mase pravim košnice (pre korišćenja modlu za
košnicu malo nauljiti).
Uvaljati svaku košnicu u rastopljenu belu čokoladu,
a po vrhu ukrasiti sa po jednom tačkom rastopljene crne čokolade (sve čokolade
za glazuru svih 8 delova, i crna i bela, rastapaju se uvek na isti način, na
pari, te tako za jednu vrstu kolača ide na 100 g čokolade po 2 kašike ulja;
treba raditi jednu po jednu vrtsu, jer se čokolada počne stezati, pa nije mudro
zapetljati sve odjednom).
TREĆI DEO – ili kokos kolačići
U bazu dodati:
100 g otopljene bele čokolade (otapa se čokolada
samo na pari bez ulja, kad se dodaje u bazu ili osnovu kolača; staviti veću šerpu
sa vrelom vodom na ringu, a u nju manju šerpu u kojoj se sve rastapa)
malo više od 80 g kokosa
Uzeti gornji deo od cediljke za linun i u taj
špicasti vrh zavući streč providnu foliju i pomoću tog kalupa napraviti
kolačiće.
Svaki uvaljati u rastopljenu belu čokoladu, a onda u
kokos.
ČETVRTI DEO – ili kikiriki kuglice
U bazu dodati:
100 g otopljene bele čokolade (otopiti na pari bez
ulja)
100 g pečenog mlevenog kikirikija (koristiti
blanširani kikiriki, ali ga malo prepeći u rerni; sastojci se moraju bar jedan
dan unapred pripremiti i samleti)
100 g mlevenog keksa (meni je otišlo oko 40-50 g
keksa)
Kuglice uvaljati u rastopljenu belu čokoladu, a onda
u mleveni kikiriki.
PETI DEO – ili lešnik kuglice
U bazu dodati:
1 kašiku crnog posnog krema
100 g pečenog mlevenog lešnika
malo više od 30 g mlevenog keksa
Kuglice uvaljati u rastopljenu crnu čokoladu, a onda
ih uvaljati u mleveni pečeni lešnik.
ŠESTI DEO – ili kuglice sa rumom i suvim grožđem
U bazu dodati:
50 g otopljene crne čokolade
100 g suvog grožđa
1 kašiku ruma
malo više od 50 g mlevenog keksa
Kuglice uvaljati u rastopljenu crnu čokoladu, a pošto
se crna čokolada na njima malo stegne u frižideru, išarati ih otopljenom belom
čokoladom (ukoso neka idu tanje šare).
SEDMI DEO – ili kuglice sa ukusom neskafe
U bazu dodati:
pomešanu 1 kašičicu neskafe i 1 kašiku vruće vode
50 g otopljene crne čokolade
100 g mlevenih oraha (ili lešnika ili badema; ja sam
dodala orahe)
malo više od 20 g mlevenog keksa
Kuglice uvaljati u crnu čokoladu, a onda po vrhu
staviti po koje zrno neskafe.
OSMI DEO – ili kuglice sa ratlukom
Potrebno je najpre 100 g ratluka od vanile zagrejati
na pari u suvoj šerpici, a kad to omekavi izmesiti ratluk sa 50 g šećera u
prahu.
Od dobijene mase napraviti sitnije bele kuglice,
koje će ići unutar jedne veće kuglice.
U bazu dodati:
1 kašiku crnog posnog krema
manje od 100 g mlevenog keksa (oko 60-70 g)
Od ove mase napraviti kuglicu, pa je rastanjiti i raširiti
na dlanu ruke, a onda u sredinu smestiti onu belu sitnu kuglicu od ratluka i od
svega toga uvaljati kuglicu.
Kuglice umakati u rastopljenu crnu čokoladu, a na
vrh svake kuglice staviti po malo bele mase od ratluka što ostane.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар