AZERBEJDŽANSKI HLEB OD BUNDEVE I SPANAĆA
Oguliti bundevu i iseći na sitne kockice (oko 350 g
sveže bundeve) i skuvati. Skuvanu bundevu procediti i od nje napraviti pire
(izblendirati štapnim blenderom).
Takođe, kratko i posebno blanširati oko 200 g
smrznutog spanaća (može i 400 g svežeg). Skuvan spanać ocediti i napraviti od
njega spanać pire pomoću štapnog blendera.
Uzeti dve male činije i u svaku staviti sledeće sastojke
(pripremamo kvas od koga će narastati testo):
1 kašičica belog šećera
1 kašičica suvog kvasca
mlaka voda
Ostaviti ovo da nadolazi oko 10-15 minuta.
U dve dublje vanglice sasuti, sledeće sastojke, sve
podjednako, a razlika je samo u spanaću i
bundevi:
po 500 g belog pšeničnog mekog brašna (tip 400)
po 1 kašica morske sitne soli
nadošli kvasac
bundevino pire (u prvu vanglicu), a spanać pire (u
drugu vanglicu)
U svakoj od ove 2 vanglice zamesiti testo, kao za svaki
hleb, stim što je jedno žuto, a drugo zeleno. Dodati mlake vode ukoliko je pire
gušće i ako vam se čini da zakuvavate malo testa.
Pokriti zamešeno testo pamučnom krpom i ostaviti da
nadolazi oko 1 sat.
Po isteku jednog sata, pouljiti ruke i nadošlo testo
dobro nauljiti sa svih strana, a onda pesnicama dobro izgnječiti testo i bockati
ga pesnicamam nešto slično kao kad se pravi
fokača.
Tako izmešeno testo opet pokriti pamučnom krpom i ostaviti
oko pola sata da odmara (ja sam čekala oko 15-20 minuta).
Zatim, pobrašnjaviti astal ili neku drugu radnu
površinu belim pšeničnim brašnom i uzeti testo (ako je testo veće, onda se mogu
praviti 2-3 dela; ja sam uradila sve iz jednog dela). I natirati testo dalje uz
dodavanje brašna i od njega napraviti
lopticu. Tu lopticu spustiti na astal i pokriti krpom. Ostaviti loptice da odstoje
bar pola sata.
Po isteku tih pola sata uzeti lopticu i opet
pouljiti ruke i svuda izmazati lopticu, a onda je rukama rastanjiti tanko, kao
da je pogača, i početi sa dna rolati to tanko okruglo testo, ali tako da se krajevi
savijaju i upliću ka unutra, uz obavezno
tačkanje testa prstima (tačnije kao da se pravi neka štrudla ili rolada od testa,
a kako se sve savije, takav oblik će poprimiti hleb na kraju krajeva; tu se
može savijati testo po volji, i nema greške).
Zatim, oformljene vekne hleba preneti u najveći pleh
od rerne koji je pre toga obložen kolačarskim papirom.
Uzeti skalpel te zaseći sa strana uzdužno obe vekne
hleba, s tim što se zeleni hleb od spanaća može zaseće još i po sredini.
Umutiti:
1 žumance i
malo mleka
Ovim premazati svaku veknu hleba
Potom se samo žuti hleb od bundeve posipa sa:
golicom (bundevinim semenom) i
susamom
Hleb se peče na 190 stepeni po C u zagrejanoj rerni
ravno 45 minuta (ja pečem 45 minuta, a onda isključim rernu i ostavim još oko 5
minuta hleb u rerni).
Dobro ga ohladiti i iseći na kriške (hrskav i mek
kao pamuk).
P.S. Lepši hleb još nisam probala.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар