уторак, 13. децембар 2022.

AZERBEJDŽANSKI HLEB OD BUNDEVE I SPANAĆA

 


Oguliti bundevu i iseći na sitne kockice (oko 350 g sveže bundeve) i skuvati. Skuvanu bundevu procediti i od nje napraviti pire (izblendirati štapnim blenderom).

Takođe, kratko i posebno blanširati oko 200 g smrznutog spanaća (može i 400 g svežeg). Skuvan spanać ocediti i napraviti od njega spanać pire pomoću štapnog blendera.

Uzeti dve male činije i u svaku staviti sledeće sastojke (pripremamo kvas od koga će narastati testo):

1 kašičica belog šećera

1 kašičica suvog kvasca

mlaka voda

Ostaviti ovo da nadolazi oko 10-15 minuta.

U dve dublje vanglice sasuti, sledeće sastojke, sve podjednako,  a razlika je samo u spanaću i bundevi:

po 500 g belog pšeničnog mekog brašna (tip 400)

po 1 kašica morske sitne soli

nadošli kvasac

bundevino pire (u prvu vanglicu), a spanać pire (u drugu vanglicu)

U svakoj od ove 2 vanglice zamesiti testo, kao za svaki hleb, stim što je jedno žuto, a drugo zeleno. Dodati mlake vode ukoliko je pire gušće i ako vam se čini da zakuvavate malo testa.

Pokriti zamešeno testo pamučnom krpom i ostaviti da nadolazi oko 1 sat.

Po isteku jednog sata, pouljiti ruke i nadošlo testo dobro nauljiti sa svih strana, a onda pesnicama dobro izgnječiti testo i bockati ga pesnicamam nešto slično  kao kad se pravi fokača.

Tako izmešeno testo opet pokriti pamučnom krpom i ostaviti oko pola sata da odmara (ja sam čekala oko 15-20 minuta).

Zatim, pobrašnjaviti astal ili neku drugu radnu površinu belim pšeničnim brašnom i uzeti testo (ako je testo veće, onda se mogu praviti 2-3 dela; ja sam uradila sve iz jednog dela). I natirati testo dalje uz dodavanje brašna  i od njega napraviti lopticu. Tu lopticu spustiti na astal i pokriti krpom. Ostaviti loptice da odstoje bar pola sata.

Po isteku tih pola sata uzeti lopticu i opet pouljiti ruke i svuda izmazati lopticu, a onda je rukama rastanjiti tanko, kao da je pogača, i početi sa dna rolati to tanko okruglo testo, ali tako da se krajevi savijaju i upliću ka unutra,  uz obavezno tačkanje testa prstima (tačnije kao da se pravi neka štrudla ili rolada od testa, a kako se sve savije, takav oblik će poprimiti hleb na kraju krajeva; tu se može savijati testo po volji, i nema greške).

Zatim, oformljene vekne hleba preneti u najveći pleh od rerne koji je pre toga obložen kolačarskim papirom.

Uzeti skalpel te zaseći sa strana uzdužno obe vekne hleba, s tim što se zeleni hleb od spanaća može zaseće još i po sredini.

Umutiti:

1 žumance i

malo mleka

Ovim premazati svaku veknu hleba

Potom se samo žuti hleb od bundeve posipa sa:

golicom (bundevinim semenom) i

susamom

Hleb se peče na 190 stepeni po C u zagrejanoj rerni ravno 45 minuta (ja pečem 45 minuta, a onda isključim rernu i ostavim još oko 5 minuta hleb u rerni).

Dobro ga ohladiti i iseći na kriške (hrskav i mek kao pamuk).





P.S. Lepši hleb još nisam probala.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар