петак, 16. децембар 2022.

SLANI ŠTAPIĆI BEZ KVASCA

 

Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

250 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)

1 kašičicu morske sitne soli

20 g margarina

140 ml hladne vode

Posebno uzeti još 125 g margarina te ga iseći na sitne kockice i onda ga umešati u samu sredinu već zamešenog testa, i samo malo zamesiti i sa strane pokriti navučenim testom (suština je da sav margarin ostane unutar te zamešene loptice). 

A onda testo uviti u streč providnu foliju i odložiti u frižider do 30-60 minta (ja sam držala testo u frižideru 50 minuta).

Zatim radnu površinu (dasku ili astal) posuti sa malo brašna i razvući testo prvi put, a u formi jednog dužeg, a u užeg pravougaonika (kao duži šal) i rastanjiti ga što tanje na oko 4 mm, a onda preklopiti sa obe kraće strane, po 1/3 sa svake strane, i onda obe te preklopljene strane, preklopiti preko pola da se dobije samo jedna kocka.

Pritisnuti sa jedne strane testo i onda ga razvući u tom smeru još jednom, a po drugi put sve isto ponoviti.

Opet pritisnuti sa jedne strane, obično se uzme donja strana naspram koje stojimo dok razvlačimo testo i opet sve po treći put ponoviti isto.

Tako dobijeno testo, tu jednu kocku odmah razvući na debljinu 4 mm i iseći uže štapiće (testo se može odložiti u zamrzivač na čuvanje, ali je važno znati da se pre razvlačenja testo uvek mora na 1 sat izvaditi iz zamrzivača ranije).

Posložiti isečene štapiće u pleh obložen papirom (mogu se seći i neki drugi oblici, recimo kocke).

Da bi ovi slani štapići bili posni, premazati ih po vrhu sa malo ulja i posuti susamom (kad je u pitanju mrsna varijanta treba ih premazati žumancetom).

Ispeći na 210 stepeni oko 25 minuta ili dok se dobro ne isuše i ne porumene.




Štapići su istog ukusa kao svako lisnato testo, suvi i hrskavi.

Prijatno!

 


Нема коментара:

Постави коментар