SLANI ŠTAPIĆI BEZ KVASCA
Zamesiti testo od sledećih sastojaka:
250 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
1 kašičicu morske sitne soli
20 g margarina
140 ml hladne vode
Posebno uzeti još 125 g margarina te ga iseći na
sitne kockice i onda ga umešati u samu sredinu već zamešenog testa, i samo malo
zamesiti i sa strane pokriti navučenim testom (suština je da sav margarin ostane
unutar te zamešene loptice).
A onda testo uviti u streč providnu foliju i odložiti
u frižider do 30-60 minta (ja sam držala testo u frižideru 50 minuta).
Zatim radnu površinu (dasku ili astal) posuti sa
malo brašna i razvući testo prvi put, a u formi jednog dužeg, a u užeg pravougaonika
(kao duži šal) i rastanjiti ga što tanje na oko 4 mm, a onda preklopiti sa obe kraće
strane, po 1/3 sa svake strane, i onda obe te preklopljene strane, preklopiti
preko pola da se dobije samo jedna kocka.
Pritisnuti sa jedne strane testo i onda ga razvući u
tom smeru još jednom, a po drugi put sve isto ponoviti.
Opet pritisnuti sa jedne strane, obično se uzme
donja strana naspram koje stojimo dok razvlačimo testo i opet sve po treći put
ponoviti isto.
Tako dobijeno testo, tu jednu kocku odmah razvući na
debljinu 4 mm i iseći uže štapiće (testo se može odložiti u zamrzivač na
čuvanje, ali je važno znati da se pre razvlačenja testo uvek mora na 1 sat izvaditi
iz zamrzivača ranije).
Posložiti isečene štapiće u pleh obložen papirom (mogu
se seći i neki drugi oblici, recimo kocke).
Da bi ovi slani štapići bili posni, premazati ih po
vrhu sa malo ulja i posuti susamom (kad je u pitanju mrsna varijanta treba ih
premazati žumancetom).
Ispeći na 210 stepeni oko 25 minuta ili dok se dobro
ne isuše i ne porumene.
Štapići su istog ukusa kao svako lisnato testo, suvi
i hrskavi.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар