субота, 3. децембар 2022.

ZIMSKA SUPA

 



Ova supa se pripremi za pola sata kuvanja, posve lagano,  a potrebno je samo da se nasecka povrće na željene oblike i komade, da se uzme iz zamrzivača što je ostavljeno sveže neprskano domaće svoje, i na kraju krajeva nema miksanja, nema mnogo prljavih sudova iza.

U dublju šerpu ubaciti 2 biljne kockice za supu i naliti sa 1 litar proključale vode i tako se odmah dobije slan bujon.

U bujon koji je inače potreban da se u njemu sve skuva, dalje narezati na krupnije sledeće povrće:

šargarepa i belo korenje paškanata i peršuna (koristim svoj domaći miks iz zamrzivača ostavljen u čaše do kiselog mleka i ubacujem polovinu od svega toga )

3 glavice svog domaćeg ljubičastog luka krupnije sečen

par čena kineskog belog luka krupnije sečeno

bundeva (jedan zamrznut paketić zaliha, i bundeva isečana na krupnije kocke, bilo mi žao da načnem jednu novu celu bundevu, ali taman je i taj jedan manji paketić; ove godine bundeva se vrlo štede na astalu, jer se kupuju, pošto su domaće podbacile skroz i po prvi put na kraju četvrte sezone domaćeg uzgoja)

šaka čeri paradajza (domaći naš organski čeri, paketić iz zamrzivača)

3 veća cveta karfiola sa pijace (takođe iz zamrzivača)

Kuvati poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta.

Na samom kraju u ovo ubaciti spanać (naš domaći iz zamrzivača pakovanje oko 200-300 grama), vezicu našeg peršuna  i vezicu naše mirođije (zamotane i ostavljene sveže lulice iz zamrzivača).

I sve prokuvati lagano i vrlo kratko, oko 2-3 minuta, samo da malo provri i da se sjedini.

Nema miksanja, jede se dakle gušća topla supa i prepun tanjir krupnije sečenog sezonskog povrća.

Supu niti uljim, niti solim, jer je od 2 biljne kocke slano taman koliko treba.

Idealno za večeru.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар