недеља, 1. јануар 2023.

HLEB - kvasni integralni sa semenkama



Pomešati u vangli:

400-500 g integralnog pšeničnog brašna

1 kašičicu sitne morske soli

semenke (susam, lan, suncokret, golica-bundevino seme)

Posebno pomešati:

1 kašičica šećera

1 kašičica suvog kvasca

mlaka voda

Ovo ostaviti malo da nabubri (nadođe).

Zatim nadošli kvasaca sasuti u brašno i zamesiti testo za hleb,  a onda ga pokriti krpom i ostaviti da nadođe.

Nadošlo testo razmesiti i pouljiti, i dobro ga izgnječiti i opet pokriti krpom i ostaviti da još nadolazi (odmara).

Opet nadošlo testo razmesiti i od njega napraviti lopticu i ostaviti je pokrivenu da odmara još malo.

Na kraju tu lopticu rastanjiti rukama tanko i onda opet malo pouljiti i saviti u veknu.

Pre pečenja hleb po vrhu zareckati nečim oštrim (skalpelom).

Ubaciti u pleh te ispeći oko 45 minuta na 190 stepeni po C.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар