четвртак, 19. јануар 2023.

HLEB OD HELJDE



U manjoj činiji pomešati, i ostaviti 10-ak minuta da nabubri:

250 ml tople vode

1 kašiku šećera

1 kašičicu suvog kvasca

U većoj činiji (ili vanglici) zamesiti testo od sledećih sastojaka:

200 g integralnog heljdinog brašna

1 kašičica sitne morske soli

200 g belog pšeničnog brašna

3 kašike ulja

1 kašika semenki lana

1 kašika semenki suncokreta

nadošli kvasac

Kada se zamesi ova loptica, zidovi i dno vaglice se izmažu sa malo ulja, a testo se pokrije pamučnom kprom i ostavi u vanglici da narasta 1 sat vremena.

Potom se testo premesi i od njega opet napravi loptica, ali  se ovoga puta ostavi loptica na radnoj površini i naravno opet pokrije krpom i ostavi da nadolazi još oko pola sata.

Nakon toga testo se tanko razvuče oklagijom na debljinu prsta,  a onda se urola u  veknu, odmah ubaci u pleh obložen kolačarskim papirom i ostavi pokriveno da narasta još pola sata.

Pre pečenja hleb se premaže hladnom vodom i pospe brašnom (posipam kukuruznim brašnom).

Hleb se peče oko pola sata na 200 stepeni po C.

P.S. Ovako se pravio po recepturi najpre, tzv. Norveški hleb, a nakon toga po ovoj istoj metodi izrade usledilo je malo lično gastronomsko eksperimentisanje, te su tako nastali još neki hlebovi: kukurzni, a onda ražani i heljdin (tako da možete još i dalje eksperimentisati kako vam dođe na ideju i tražiti svoje pobojšane varijante i obogoćane ukuse, a malo kvasca nikad neće da škodi, naročito kad dosade svi oni sirovi lepljivi hlebovi).

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар