HLEB OD HELJDE
U manjoj činiji pomešati, i ostaviti 10-ak minuta da
nabubri:
250 ml tople vode
1 kašiku šećera
1 kašičicu suvog kvasca
U većoj činiji (ili vanglici) zamesiti testo od
sledećih sastojaka:
200 g integralnog heljdinog brašna
1 kašičica sitne morske soli
200 g belog pšeničnog brašna
3 kašike ulja
1 kašika semenki lana
1 kašika semenki suncokreta
nadošli kvasac
Kada se zamesi ova loptica, zidovi i dno vaglice se
izmažu sa malo ulja, a testo se pokrije pamučnom kprom i ostavi u vanglici da narasta
1 sat vremena.
Potom se testo premesi i od njega opet napravi
loptica, ali se ovoga puta ostavi
loptica na radnoj površini i naravno opet pokrije krpom i ostavi da nadolazi
još oko pola sata.
Nakon toga testo se tanko razvuče oklagijom na
debljinu prsta, a onda se urola u veknu, odmah ubaci u pleh obložen kolačarskim
papirom i ostavi pokriveno da narasta još pola sata.
Pre pečenja hleb se premaže hladnom vodom i pospe
brašnom (posipam kukuruznim brašnom).
Hleb se peče oko pola sata na 200 stepeni po C.
P.S. Ovako se pravio po recepturi najpre, tzv.
Norveški hleb, a nakon toga po ovoj istoj metodi izrade usledilo je malo lično
gastronomsko eksperimentisanje, te su tako nastali još neki hlebovi: kukurzni,
a onda ražani i heljdin (tako da možete još i dalje eksperimentisati kako vam
dođe na ideju i tražiti svoje pobojšane varijante i obogoćane ukuse, a malo
kvasca nikad neće da škodi, naročito kad dosade svi oni sirovi lepljivi
hlebovi).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар