HLEB OD RAŽI
U manjoj
činiji pomešati, i ostaviti 10-ak minuta da nabubri:
250 ml
tople vode
1 kašiku
šećera
1 kašičicu suvog
kvasca
U većoj
činiji (ili vanglici) zamesiti testo od sledećih sastojaka:
200 g integralnog
ražanog brašna
1 kašičica
sitne morske soli
200 g belog
pšeničnog brašna
3 kašike
ulja
1 kašika
semenki lana
1 kašika
semenki suncokreta
nadošli kvasac
Kada se
zamesi ova loptica, zidovi i dno vaglice se izmažu sa malo ulja, a testo se
pokrije pamučnom kprom i ostavi u vanglici da narasta 1 sat vremena.
Potom se testo
premesi i od njega opet napravi loptica, ali
se ovoga puta ostavi loptica na radnoj površini i naravno opet pokrije
krpom i ostavi da nadolazi još oko pola sata.
Nakon toga
testo se tanko razvuče oklagijom na debljinu prsta, a onda se urola u veknu, odmah ubaci u pleh obložen kolačarskim
papirom i ostavi pokriveno da narasta još pola sata.
Pre pečenja
hleb se premaže hladnom vodom i pospe brašnom (posipam kukuruznim brašnom).
Hleb se peče
oko pola sata na 200 stepeni po C.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар