субота, 28. јануар 2023.

HLEB premazan mlekom


Zamesiti za jednu veknu hleba sledeće sastojke:

150 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)

150 g integralnog pšeničnog brašna

1 kašičicu suvog kvasca (ili 5 g)

1 kašiku belog šećera

1 kašičicu sitne morske soli

2 kašike biljnog ulja

25 g semenki lana

200 ml mlake vode

Zamešeno testo odmah izručiti na radnu površinu, pobrašnjaviti i natreti u formu loptice,  a onda je razvući drvenom oklagijom i urolati u veknu.

Pleh obložiti kolačarskim papirom i malo posuti brašnom, a potom odmah urolanu veknu hleba ubaciti u pleh, te zatim pokriti pamučnom krpom i ostaviti da nadođe 1 sat na toplom mestu.

Nakon toga hleb po površini ukoso zaseći nožem i napraviti rezove, a onda ga premazati hladnim mlekom i posuti semenkama lana.

Ispeći hleb na 200 stepeni po C, oko 20-25 minuta.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар