NORVEŠKI HLEB
Pomešati i ostaviti 5-10 minuta da nadođe:
250 ml tople vode
1 supenu kašiku belog šećera
1-1,5 kašičicu suvog kvasca
U vanglici pomešati suve sastojke:
200 g integralnog pšeničnog brašna
1 kašičicu sitne morske soli
200 g belog pšeničnog brašna (meko, tip 400)
3 supene kašike ulja (ili oko 30 ml)
U suve sastojke sasuti nadošli kvasac i izmesiti
testo, te od njega napraviti lopticu.
Dno i zidove vanglice pouljiti te ostaviti oformljenu
lopticu testa pokrivenu pamučnom krpom da nadođe 1 pun sat vremena.
Potom testo opet premesiti te od njega napraviti
lopticu, ali je ovoga puta pokriti i ostaviti na radnoj površini da odstoji još
20 minuta.
Zatim testo rastanjiti drvenom oklagijom na debljinu
od oko 2 cm, a onda urolati u valjak (ili tanju veknu), i smestiti ga u uži manji
pleh (onaj za komizbrot) obložen kolačarskim papirom.
Ostaviti pokriveno da odstoji još 20 minuta.
Hleb premazati hladnom vodom i posuti sa dosta belog
brašna.
Ispeći hleb na 200 stepeni po C oko 30 minuta.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар