недеља, 8. јануар 2023.

NORVEŠKI HLEB


 

Pomešati i ostaviti 5-10 minuta da nadođe:

250 ml tople vode

1 supenu kašiku belog šećera

1-1,5 kašičicu suvog kvasca

U vanglici pomešati suve sastojke:

200 g integralnog pšeničnog brašna

1 kašičicu sitne morske soli

200 g belog pšeničnog brašna (meko, tip 400)

3 supene kašike ulja (ili oko 30 ml)

U suve sastojke sasuti nadošli kvasac i izmesiti testo, te od njega napraviti lopticu.

Dno i zidove vanglice pouljiti te ostaviti oformljenu lopticu testa pokrivenu pamučnom krpom da nadođe 1 pun sat vremena.

Potom testo opet premesiti te od njega napraviti lopticu, ali je ovoga puta pokriti i ostaviti na radnoj površini da odstoji još 20 minuta.

Zatim testo rastanjiti drvenom oklagijom na debljinu od oko 2 cm, a onda urolati u valjak (ili tanju veknu), i smestiti ga u uži manji pleh (onaj za komizbrot) obložen kolačarskim papirom.

Ostaviti pokriveno da odstoji još 20 minuta.

Hleb premazati hladnom vodom i posuti sa dosta belog brašna.

Ispeći hleb na 200 stepeni po C oko 30 minuta.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар