петак, 27. јануар 2023.

ŠTRUDLA sa džemom od smokve, lešnicima i mlevenim karanfilićem

 


Od ove mere ispadne jedna velika štrudla, a inače je ovo 1/3 one uobičajene mere za izradu testa štrudle, a kada dobijemo najveći veliki pun pleh ili 3 štrudle.

Potrebno je kao prvo zamesiti testo od sledećih sastojaka.

Najpe u jednu malu zdelicu pomešati ova 3 sastojka i malo sačekati da sve nabubri:

100 ml toplog mleka

1 kašika belog šećera

1 kašičica suvog kvasca

U većoj vanglici ili nekoj drugoj činiji sasuti i pomešati:

nadošli kvasac

100 ml hladne vode

1 kašičicu sitne morske soli

1 celo jaje (umućeno)

biljno ulje

belo pšenično meko brašno tip 400 (dodavati postepeno sve dok se ne zamesi fino glatko testo)

Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom i ostaviti ga da nadolazi pola sata.

Po isteku tih pola sata od testa napraviti 3 loptice, a onda razvući prvu lopticu, premazati je margarinom.

Preko prve staviti drugu razvčenu lopticu i opet je premazati margarinom.

I na kraju, staviti i treće razvučeno testo (lopticu), ali ga ne premazivati margarinom uopšte.

Odmah testo ispresavijati sa svih strana do bi od njega napravili jednu manju knjigu, i opet pokriti testo krpom i ostaviti ga na radnoj površini da narasta još pola sata.

I u samom finišu, testo rastanjiti i onda ga po želji premazati (može i slan i sladak fil).

Moj predlog:

domaći džem od smokve

mleveni pečeni lešnici

mleveni karanfilić

Urolati štrudlu i ostaviti je u najveći pleh od rerne da nadolazi još pola sata (pleh obložiti kolačarskim papirom).

Zatim ispeći štrudlu na 200 stepeni po C oko pola sata.




Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар