среда, 8. фебруар 2023.

GRČKA PITA sa gotovim korama

 



Potrebno je pakovanje od 500 g gotovih pšeničnih kora.

Zatim treba napraviti nadev ili fil od sira, tako što se izmešaju sledeći sastojci:

500 g izgnječenog sira (obavezno feta sir)

300 ml hladnog mleka

150 g grčkog jogurta

2 jajeta

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice mlevenog crnog bibera

Za premazivanje, tj. za prskanje suvih kora napravite sledeću tečnu mešavinu:

100 ml kisele vode

50 ml biljnog ulja

1 kašičica sitne morske soli

Uzeti najveći pleh od rerne i samo ga pouljiti po dnu, a onda u njega poređati 4 kore, tako da od svake kore pređe po malo preko ivica pleha, jer će u jednom trenutku te krajeve trebati preklopiti ka unutra.

Kada posložite te 4 kore okolo pleha, onda svaku treba isprskati tečnom mešavinom koja je napravljena.

Zatim uzeti još 4 kore i uviti ih u uzak rolat, a onda tu uzanu rolnu iseći tanko na tanje rezance.

Tako isečene rezance odmah poređati i posuti svuda po dnu pleha, a onda ih isprskati tečnom mešavinom za posipanje.

Odmah preko svega toga izručiti sav nadev ili fil od sira.

Pošto se izruči fil od sira, onda se krajevi kora koji su ispušteni preko ivice pleha vrate konačno ka unutra, i opet te kore isprskati tečnom mešavinom.

Po vrhu ostaje još samo posložiti još 4 kore, no pošto meni nisu ostale 4 kore već samo 3, dalje slažem te 3 kore (ukoliko su kore veće od pleha, a kod mene nisu bile veće od najvećeg pleha od rerne, višak kora se podvrne ispod prve početne kore, ili kako se to još kaže višak se podvuče).

Pošto nanesem prvu koru isprskam je tečnom mešavinom.

I opet nanesem drugu koru, isprskam je tečnom mešavinom takođe.

I nanesem zadnju, tj. treću koru, i isprskam je tečnom mešavinom.

Na kraju po vrhu pospem sve sa dosta susama, a onda uzmem drvenu roštijsku čačkalicu i svuda što više izbockam grčku pitu.





Pita se peče oko 50-60 minuta na 180 stepeni (ja sam pekla oko 50-ak minuta), ili dok ne porumeni.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар