GRČKA PITA sa gotovim korama
Potrebno je pakovanje od 500 g gotovih pšeničnih
kora.
Zatim treba napraviti nadev ili fil od sira, tako
što se izmešaju sledeći sastojci:
500 g izgnječenog sira (obavezno feta sir)
300 ml hladnog mleka
150 g grčkog jogurta
2 jajeta
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice mlevenog crnog bibera
Za premazivanje, tj. za prskanje suvih kora
napravite sledeću tečnu mešavinu:
100 ml kisele vode
50 ml biljnog ulja
1 kašičica sitne morske soli
Uzeti najveći pleh od rerne i samo ga pouljiti po
dnu, a onda u njega poređati 4 kore, tako da od svake kore pređe po malo preko
ivica pleha, jer će u jednom trenutku te krajeve trebati preklopiti ka unutra.
Kada posložite te 4 kore okolo pleha, onda svaku
treba isprskati tečnom mešavinom koja je napravljena.
Zatim uzeti još 4 kore i uviti ih u uzak rolat, a
onda tu uzanu rolnu iseći tanko na tanje rezance.
Tako isečene rezance odmah poređati i posuti svuda
po dnu pleha, a onda ih isprskati tečnom mešavinom za posipanje.
Odmah preko svega toga izručiti sav nadev ili fil od
sira.
Pošto se izruči fil od sira, onda se krajevi kora
koji su ispušteni preko ivice pleha vrate konačno ka unutra, i opet te kore
isprskati tečnom mešavinom.
Po vrhu ostaje još samo posložiti još 4 kore, no
pošto meni nisu ostale 4 kore već samo 3, dalje slažem te 3 kore (ukoliko su
kore veće od pleha, a kod mene nisu bile veće od najvećeg pleha od rerne, višak
kora se podvrne ispod prve početne kore, ili kako se to još kaže višak se
podvuče).
Pošto nanesem prvu koru isprskam je tečnom
mešavinom.
I opet nanesem drugu koru, isprskam je tečnom mešavinom
takođe.
I nanesem zadnju, tj. treću koru, i isprskam je tečnom
mešavinom.
Na kraju po vrhu pospem sve sa dosta susama, a onda
uzmem drvenu roštijsku čačkalicu i svuda što više izbockam grčku pitu.
Pita se peče oko 50-60 minuta na 180 stepeni (ja sam
pekla oko 50-ak minuta), ili dok ne porumeni.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар