HLEB SA 4 VRSTE SEMENKI
Pomešati:
50 g semenki lana
50 g sirovog suncokreta
50g ovsenih (instant) pahuljica
50 g bundevinog semena (golice)
Zatim semenke preliti sa 200 ml vruće vode i ostaviti
1 sat da omekavi (ja sam držala 45 minuta), a onda ocediti višak vode (ja nisam
ništa imala da iscedim, jer su semenke svu vodu upile).
Zamesiti testo za hleb od sledećih sastojaka:
300 ml mlake vode
12 g suvog kvasca (ili 1 puna supena kašika)
350 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
250 g integralnog ražanog brašna
2 kašičice sitne morske soli (ili 1 supena kašika)
semenke (mešavina)
2 kašike maslinovog ulja
Zamešenu loptu pokriti najlon kesom i ostaviti na
toplom mestu da narasta 1 sat (ja sam čekala oko 45 minuta).
Zatim pouljiti ruke i sa 4 strane razvući testo
uvis, a onda ga preklopiti ka unutra i opet ostaviti još 1 sat da sve nadolazi
pokriveno najlon kesom.
Po isteku tog sata od testa napraviti lopticu i malo
natreti brašnom, a onda oformljenu lopticu prebaciti u pleh obložen kolačarskim
papirom i premazati hladnom vodom sa svih strana i po vrhu, a onda posuti
susamom i zaseći skalpelom malo dublje po sredini loptice.
Ostaviti testo pokriveno krpom u plehu da narasta još
pola sata.
Ispeći hleb u rerni na 200 stepeni oko 40-ak minuta.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар