SPANAĆ HLEB
Spanać (2 kesice iz zamrzivača) preliti vrućom
vodom, i onda ga ocediti te odmah izmiksati štapnim blenderom kako bi se dobilo
ređe pire, i prohladiti.
Posebno zakiseliti i ostaviti da malo nadođe:
1-2 kašičice suvog kvasca
1 kašika belog šećera
malo mlake vode
U vangli pomešati sve sastojke zajedno:
200 g integralnog pšeničnog brašna
200 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
1,5 kašičicu morske sitne soli
pire od spanaća
nadošli kvasac
Natreti belim brašnom, i zamesiti lopticu, dakle testo
koje nije lepljivo i ostaviti poklopljeno 1 sat da nadolazi prekriveno pamučnom
kuhinjskom krpom.
Posle toga ruke dobro nauljiti i još jednom premesiti
nadošlu lopticu testa sa dosta ulja, sve gnječeći, i opet formiranu lopticu
pokriti krpom te ostaviti da nadolazi pola sata.
Nadošlo testo izručiti iz vangle na radnu površinu
posutu brašnom (dasku ili astal) i podeliti ga na 2 dela i od svakog dela testa
napraviti po jednu lopticu, te natreti loptice (premesiti), a onda ih ostaviti
na dasci pokrivene krpom da nadolaze tako još pola sata.
Zatim svaku lopticu nauljiti po površini, i rukama
je rastanjiti što tanje i onda urolati u veknu, i položiti u pleh koji je
obložen kolačarskim papirom.
Hleb po vrhu zareckati skalpelom, dve linije uzdužno
sa svake strane, a onda ga premazati hladnom vodom i posuti kukuruznim brašnom.
Ispeći na 200-190 stepeni oko 30-40 minuta (ja pečem
hleb pola sata, a onda isključim rernu,
i ostavim hleb u rerni još 10 minuta).
Ispečen hleb odmah uvijem u pamučni stolnjak i ostavim
ga da se dobro prohladi.
Hladan hleb isečem na kriške i odložim u zamrzivač,
a po potrebi uzimam kriške koje tostiram samo za doručak, i samo vrlo retko i tek
ponekad za ručak.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар