субота, 25. фебруар 2023.

SPANAĆ HLEB



Spanać (2 kesice iz zamrzivača) preliti vrućom vodom, i onda ga ocediti te odmah izmiksati štapnim blenderom kako bi se dobilo ređe pire, i prohladiti.

Posebno zakiseliti i ostaviti da malo nadođe:

1-2 kašičice suvog kvasca

1 kašika belog šećera

malo mlake vode

U vangli pomešati sve sastojke zajedno:

200 g integralnog pšeničnog brašna

200 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)

1,5 kašičicu morske sitne soli

pire od spanaća

nadošli kvasac

Natreti belim brašnom, i zamesiti lopticu, dakle testo koje nije lepljivo i ostaviti poklopljeno 1 sat da nadolazi prekriveno pamučnom kuhinjskom krpom.

Posle toga ruke dobro nauljiti i još jednom premesiti nadošlu lopticu testa sa dosta ulja, sve gnječeći, i opet formiranu lopticu pokriti krpom te ostaviti da nadolazi pola sata.

Nadošlo testo izručiti iz vangle na radnu površinu posutu brašnom (dasku ili astal) i podeliti ga na 2 dela i od svakog dela testa napraviti po jednu lopticu, te natreti loptice (premesiti), a onda ih ostaviti na dasci pokrivene krpom da nadolaze tako još pola sata.

Zatim svaku lopticu nauljiti po površini, i rukama je rastanjiti što tanje i onda urolati u veknu, i položiti u pleh koji je obložen kolačarskim papirom.

Hleb po vrhu zareckati skalpelom, dve linije uzdužno sa svake strane, a onda ga premazati hladnom vodom i posuti kukuruznim brašnom.

Ispeći na 200-190 stepeni oko 30-40 minuta (ja pečem hleb pola  sata, a onda isključim rernu, i ostavim hleb u rerni još 10 minuta).

Ispečen hleb odmah uvijem u pamučni stolnjak i ostavim ga da se dobro prohladi.




Hladan hleb isečem na kriške i odložim u zamrzivač, a po potrebi uzimam kriške koje tostiram samo za doručak, i samo vrlo retko i tek ponekad za ručak.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар