недеља, 26. фебруар 2023.

ZAPEČENI PIRINAČ SA DOSTA POVRĆA - posno

 



1 šolju belog pirinča preprati u 3 hladne vode, a onda u šerpu nasuti tu 1 šolju opranog pirinča i dosuti još 3 šolje hladne vode, te kuvati otklopljeno na jačoj vatri oko 10-15 minuta, a onda smaći sa ringle, i poklopiti i tako ostaviti da nabubri.

U drugu šerpu na ulju propžiti sitno sečeno razno povrće:

par struka praziluka

1 veća glavica crnog luka

miks korenja (šargarepa i belo korenje)

Zatim sve ovo začiniti postepenim dodavanjem ovih začina:

sitna morska so

crni mleveni biber

đumbir u prahu

kurkuma

sveže lišće peršuna

bosiljak balzamiko

U omekavljeno povrće dodati na kraju skuvan, ali u hladnoj vodi opran pirinač, kako bi se eliminisao lepljiv skrob.

Promešati sve da se sjedini, te naliti vruće vode, ali da bude malo više žitko, a onda sve sasuti u zemljani pouljen sud i zapeći u rerni na 200 stepeno po C.

Idealno kao prilog mesu, a može se jesti i samo.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар