субота, 25. март 2023.

GURABIJE

 


Uzeti za meru šolju za čaj od 200 ml zapremine.

Napuniti 1 šolju bademom, a onda ga na krupnije iseckati u super čoperu brzoj seckalici.

U tiganju, ali skroz  na suvo propržiti do svetlo braonkaste boje, uz neprestano mešanje:

1 šolju krupno iseckanog badema i

1 šolju belog pšeničnog brašna

To sve zatim dobro prohladiti.

Mikserom umutiti:

200 g omekavljenog margarina

3 kašike šećera u prahu

1 kesicu vanil šećera

1 kesicu praška za pecivo

I na kraju, u to sasuti prohlađen, a prepržen badem i brašno, ali testo tada zamesti samo ručno, te u njega još pridodati oko ½ šolje belog brašna (ovo nije bilo dovoljno, te sam dodala malo preko još 1 pune šolje brašna, a možda što je moje brašno ipak samo meko, uglavnom zamesila sam fino glatko testo).


Odmah razvući testo oklagijom, debljine prsta, samo po jednom listu kolačarskog papira, jer nije lepljivo da ne bi moglo polagano da se vešto razvuče, a zatim izabrati neku modlicu po želji, recimo u obliku cveta, te iseći kolačiće.

Gurabije poređati u pleh koji je obložen drugim listom kolačarskog papira, te ispeći sve dok ne porumeni do braonkaste boje na 170 stepni po C ravno 20 minuta.


Pečeno posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар