PRELIVENI KOLAČ SA GRIZOM I ORASIMA
Najpre skuvati sirup ili preliv, a tako što se u
jednu dublju šerpicu stave sledeći sastojci, a onda se sve prokuva 5 minuta,
ali tek pošto tečnost provri:
1 čaša belog šećera (mera je čaša od jogurta od 180
ml, a može i čaša od 200 ml)
2 čaše hladne vode
Kada se sve skuva, smaći sa ringle, pa u to dodati
još 2 kesice vanil šećera, te samo promešati i ostaviti negde po strani.
Umutiti zatim koricu mikserom, od sledećih
sastojaka:
Najpre se zajedno izmute jaja i šećer:
4 jajeta i
1 čaša belog kristal šećera
Potom se još dodaje:
1 čaša biljnog ulja
1 čaša hladnog mleka
1 čaša pšeničnog griza
1 čaša belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
1 prašak za pecivo
Kada se dodaje brašno i prašak za pecivo, onda sve
to treba prosejati kroz rešetku za čaj.
Sve se ovo gore navedeno muti mikserom, a na kraju
se mikser ostavi, a u masu se dodaju:
2 čaše mlevenih oraha (samleveno 300 g oraha ukupno,
a dosta ostane i za posipanje, tj. za dekoraciju)
Kada se dodaju orasi sve se izmuti isključivo ručno.
Uzme se pleh dimenzija 23x36 cm (a može i pleh 23x33
cm) i samo se dobro poulji.
U tako dobro pouljen pleh odmah se sruči sva umućena
masa.
Kolač se ispeče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni po
C ravno pola sata.
Pečen kolač se izbocka drvenom čačkalicom, a onda se
samo dobro zalije ili prelije onim skuvanim sirupom ili prelivom s početka ovog
recepta.
Po vrhu se kolač samo dekoriše, tj. pospe mlevenim
orasima (za kolač je dakle utrošeno ukupno 300 g oraha, a sav preostali ostatak
je došao na sam vrh).
Ohlađeno servirati.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар