PRELIVENI KOLAČ SA GRIZOM I ORASIMA

 



Najpre skuvati sirup ili preliv, a tako što se u jednu dublju šerpicu stave sledeći sastojci, a onda se sve prokuva 5 minuta, ali tek pošto tečnost provri:

1 čaša belog šećera (mera je čaša od jogurta od 180 ml, a može i čaša od 200 ml)

2 čaše hladne vode

Kada se sve skuva, smaći sa ringle, pa u to dodati još 2 kesice vanil šećera, te samo promešati i ostaviti negde po strani.

Umutiti zatim koricu mikserom, od sledećih sastojaka:

Najpre se zajedno izmute jaja i šećer:

4 jajeta i

1 čaša belog kristal šećera

Potom se još dodaje:

1 čaša biljnog ulja

1 čaša hladnog mleka

1 čaša pšeničnog griza

1 čaša belog pšeničnog brašna (meko tip 400)

1 prašak za pecivo

Kada se dodaje brašno i prašak za pecivo, onda sve to treba prosejati kroz rešetku za čaj.

Sve se ovo gore navedeno muti mikserom, a na kraju se mikser ostavi, a u masu se dodaju:

2 čaše mlevenih oraha (samleveno 300 g oraha ukupno, a dosta ostane i za posipanje, tj. za dekoraciju)

Kada se dodaju orasi sve se izmuti isključivo ručno.

Uzme se pleh dimenzija 23x36 cm (a može i pleh 23x33 cm) i samo se dobro poulji.

U tako dobro pouljen pleh odmah se sruči sva umućena masa.

Kolač se ispeče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni po C ravno pola sata.

Pečen kolač se izbocka drvenom čačkalicom, a onda se samo dobro zalije ili prelije onim skuvanim sirupom ili prelivom s početka ovog recepta.

Po vrhu se kolač samo dekoriše, tj. pospe mlevenim orasima (za kolač je dakle utrošeno ukupno 300 g oraha, a sav preostali ostatak je došao na sam vrh).


Ohlađeno servirati.

Prijatno!

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi