PRHKI KOLAČ SA VIŠNJAMA
Pleh podmazati uljem, a onda ga pobrašnjaviti.
Mikserom umutiti:
220 g omekavljenog margarina
200 g belog kristal šećera
1 kesicu vanil šećera
prstohvat himalajske sitne roze soli
U to dodati:
1 jaje (i opet sve izmutiti mikserom)
Zatim u sve to sasuti sledeću mešavinu suvih sastojaka:
350 g belog pšeničnog mekog brašna (tip 400)
1 kašičicu praška za pecivo
1 kašičicu cimeta
Rukama zamesiti testo, a onda tu dobijenu glatku
lopticu testa podeliti na dva nejednaka dela, od toga jedna loptica treba da iznosi
2/3 testa, a druga loptica da iznosi 1/3 testa.
Odmah u pleh razvući rukama veći deo testa (tj. one
2/3).
Zatim napraviti voćni nadev, tj. preliv od višanja,
tako što se pomešaju sledeći sastojci:
500 g očišćenih višanja (marela)
6 kašike belog kristal šećera
5 kašika gustina
Po vrhu se ona 1/3 testa otkida rukama i ti mali
komadići testa se poređaju i rasporede svuda po vrhu kolača.
Kolač se peče ukupno 55 minuta, a najpre na 190
stepeni po C pola sata, a onda se kolač kad porumeni nakon tih pola sata prekrije
listom kolačarskog papira i ispeče još 25 minuta na 150 stepeni po C.
Kolač se dobro ohladi u plehu, a onda iseče, a pri
serviranju može dekorisati po želji i prah šećerom.
Sve isto ovako može da se napravi kolač sa voćnim prelivom,
tj. nadevom od malina ili jagoda, ali u tom slučaju u preliv će ići svega 2
kašike šećera.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар