недеља, 5. март 2023.

PRHKI KOLAČ SA VIŠNJAMA

 


Pleh podmazati uljem, a onda ga pobrašnjaviti.

Mikserom umutiti:

220 g omekavljenog margarina

200 g belog kristal šećera

1 kesicu vanil šećera

prstohvat himalajske sitne roze soli

U to dodati:

1 jaje (i opet sve izmutiti mikserom)

Zatim u sve to sasuti sledeću mešavinu suvih sastojaka:

350 g belog pšeničnog mekog brašna (tip 400)

1 kašičicu praška za pecivo

1 kašičicu cimeta




Rukama zamesiti testo, a onda tu dobijenu glatku lopticu testa podeliti na dva nejednaka dela, od toga jedna loptica treba da iznosi 2/3 testa, a druga loptica da iznosi 1/3 testa.

Odmah u pleh razvući rukama veći deo testa (tj. one 2/3).

Zatim napraviti voćni nadev, tj. preliv od višanja, tako što se pomešaju sledeći sastojci:

500 g očišćenih višanja (marela)

6 kašike belog kristal šećera

5 kašika gustina

Po vrhu se ona 1/3 testa otkida rukama i ti mali komadići testa se poređaju i rasporede svuda po vrhu kolača.

Kolač se peče ukupno 55 minuta, a najpre na 190 stepeni po C pola sata, a onda se kolač kad porumeni nakon tih pola sata prekrije listom kolačarskog papira i ispeče još 25 minuta na 150 stepeni po C.



Kolač se dobro ohladi u plehu, a onda iseče, a pri serviranju može dekorisati po želji i prah šećerom.

Sve isto ovako može da se napravi kolač sa voćnim prelivom, tj. nadevom od malina ili jagoda, ali u tom slučaju u preliv će ići svega 2 kašike šećera.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар