AROMATIČNA FOKAČA
Pomešati:
250 ml mlake vode
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
U vanglu sasuti:
300 g belog pšeničnog brašna (meko, tip 400)
U brašno odmah sasuti kvasac, i sve zamesiti samo
drvenom varjačom, a onda vangu preklopiti tanjirom i ostaviti da odmara testo
15 minuta.
Otklopiti testo, te u njega dodati 1/2 kašičice
sitne morske soli, a onda testo samo izmešati varjačom opet, te testo izučiti
na astal, a onda mokrim rukama malo istezati testo, i lupati ga o sto, ali ga
svaki put zahvatiti odozdo i bacati ga ka dole iz visine, i posle toga, preko
testa staviti vanglicu naopako, i ostavi tako da odstoji još 15 minuta.
Drugu istu takvu vanglicu izmazati maslinovim uljem,
te u nju prebaciti testo sa astala, ali pre toga opet testo malo bacati, i previjati
ga preko pola kao štrudlu u svim mogućim stranama.
Testo u vanglici pokriti streč folijom, a onda izbockati
rupice nožem svuda po foliji, te pokriti kuhinjskom pamučnom krpom i ostaviti da
odstoji još 1,5 sat.
Nakon toga testo ubaciti u pouljen pleh (izmazan sa maslinovim
uljem) i opet testo ispresavijati preko pola, u svim pravcima, a onda nasuti na
testo maslinovo ulje i prstima malo izbockati, a testo treba da ostane na sredini
pleha.
Pleh pokriti streč folijom i ostaviti da nadolazi još
40 minuta.
Skinuti foliju, izbockati testo rukama, posuti ga maslinovim
uljem, raširiti ga svuda po plehu, a onda začiniti posipanjem sledećih
aromatičnih začina po želji:
mešavina (isečena 2 struka mladog belog luka, suvi
začin ruzmarina, sveža majčina dušica).
Testo tako začinjeno pokriti kuhinjskom krpom, a onda
uključiti rernu, a čim se rerna zagreje na 240 stepni po C ispeći aromatičnu fokaču.
Prvo peći na donjoj žici rerne oko 10 minuta, a onda
pleh staviti na sredinu pećnice te ispeći dok ne porumeni, oko 5 minuta.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар