недеља, 9. април 2023.

AROMATIČNA FOKAČA

 



Pomešati:

250 ml mlake vode

2 kašičice suvog kvasca

2 kašike maslinovog ulja

U vanglu sasuti:

300 g belog pšeničnog brašna (meko, tip 400)

U brašno odmah sasuti kvasac, i sve zamesiti samo drvenom varjačom, a onda vangu preklopiti tanjirom i ostaviti da odmara testo 15 minuta.

Otklopiti testo, te u njega dodati 1/2 kašičice sitne morske soli, a onda testo samo izmešati varjačom opet, te testo izučiti na astal, a onda mokrim rukama malo istezati testo, i lupati ga o sto, ali ga svaki put zahvatiti odozdo i bacati ga ka dole iz visine, i posle toga, preko testa staviti vanglicu naopako, i ostavi tako da odstoji još 15 minuta.

Drugu istu takvu vanglicu izmazati maslinovim uljem, te u nju prebaciti testo sa astala, ali pre toga opet testo malo bacati, i previjati ga preko pola kao štrudlu u svim mogućim stranama.

Testo u vanglici pokriti streč folijom, a onda izbockati rupice nožem svuda po foliji, te pokriti kuhinjskom pamučnom krpom i ostaviti da odstoji još 1,5 sat.

Nakon toga testo ubaciti u pouljen pleh (izmazan sa maslinovim uljem) i opet testo ispresavijati preko pola, u svim pravcima, a onda nasuti na testo maslinovo ulje i prstima malo izbockati, a testo treba da ostane na sredini pleha.

Pleh pokriti streč folijom i ostaviti da nadolazi još 40 minuta.

Skinuti foliju, izbockati testo rukama, posuti ga maslinovim uljem, raširiti ga svuda po plehu, a onda začiniti posipanjem sledećih aromatičnih začina po želji:

mešavina (isečena 2 struka mladog belog luka, suvi začin ruzmarina, sveža majčina dušica).

Testo tako začinjeno pokriti kuhinjskom krpom, a onda uključiti rernu, a čim se rerna zagreje na 240 stepni po C ispeći aromatičnu fokaču.

Prvo peći na donjoj žici rerne oko 10 minuta, a onda pleh staviti na sredinu pećnice te ispeći dok ne porumeni, oko 5 minuta.




Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар