BRZA VOĆNA TORTA – vaskršnja
Umutiti mikserom koricu od sledećih sastojaka:
2 jajeta
prstohvat sitne morske soli
100 g belog kristal šećera
1 kesica vanil šećera
70 ml biljnog ulja
50 ml hladnog mleka
80 g belog pšeničnog brašna (meko, tip 400)
1 kašičica praška za pecivo
40 g kokosa
Četvorougaoni pleh kome se otključava dno (a dužina
stranice je 26 cm) obložiti ali samo po dnu kolačarskim papirom (a stranice
izmazati biljnim uljem), te sručiti unućenu masu za pečenje korice, i ispeći
oko 20-25 minuta na 180 stepeni (od kako sam popravila prekidač od rerne,
umesto predviđen 25 minuta pečenja, ja ispekla za rekordnih 18 minuta!).
Ohlađenu koricu staviti na tacnu, pa preko obruč od
pleha, a onda izbockati hladnu koricu svuda viljuškom i zatim je natopiti ovom
mešavinom:
50 ml hladnog mleka
2 kašičice prah šećera
Potom na ringli napraviti voćni preliv, tako što se u
šerpu saspu sledeći sastojci, i sve se samo dobro ukuva:
650 g očišćenih višanja marela (a može i neko drugo jagodičasto
voće, a najidealnije bi bilo 750 g smrznutih ili svežih malina; no dok ne rode
dogodine moje neprskane maline, napraviću ovoga puta samo varijantu od višanja)
100 g belog kristal šećera (ukoliko se pravi nadev
sa malinama onda ide samo 50 g šećera)
Kada se voće dobro ukuva, onda se to smakne sa
ringle, pa se u nadev odmah umešaju ovi rastopljeni sastojci:
60 ml hladne vode
10 g goveđeg želatina
Preko korice nasuti vruć nadev i ostaviti da se dobro
sve stegne i ohladi.
Na kraju dolazi šlagasti završni sloj torte, a on se
umuti od sledećih sastojaka:
400 g tečne slatke pavlake
300 g krem sira
50 g belog kristal šećera
Kad se to stegne i umuti, na samom kraju se još u to
sve doda samo ovo:
40 g kokosa
I na samom kraju po vrhu se narenda na krupno
isečena bela čokolada za kuvanje (tabla od 100 g; čokoladu iseći ljuštilicom za
povrće).
Ohladiti tortu do sutradan, pa je osloboditi obruča
i iseći na željene šnite ili komade u vreme užine.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар