недеља, 16. април 2023.

BRZA VOĆNA TORTA – vaskršnja

 



Umutiti mikserom koricu od sledećih sastojaka:

2 jajeta

prstohvat sitne morske soli

100 g belog kristal šećera

1 kesica vanil šećera

70 ml biljnog ulja

50 ml hladnog mleka

80 g belog pšeničnog brašna (meko, tip 400)

1 kašičica praška za pecivo

40 g kokosa

Četvorougaoni pleh kome se otključava dno (a dužina stranice je 26 cm) obložiti ali samo po dnu kolačarskim papirom (a stranice izmazati biljnim uljem), te sručiti unućenu masu za pečenje korice, i ispeći oko 20-25 minuta na 180 stepeni (od kako sam popravila prekidač od rerne, umesto predviđen 25 minuta pečenja, ja ispekla za rekordnih 18 minuta!).

Ohlađenu koricu staviti na tacnu, pa preko obruč od pleha, a onda izbockati hladnu koricu svuda viljuškom i zatim je natopiti ovom mešavinom:

50 ml hladnog mleka 

2 kašičice prah šećera


Potom na ringli napraviti voćni preliv, tako što se u šerpu saspu sledeći sastojci, i sve se samo dobro ukuva:

650 g očišćenih višanja marela (a može i neko drugo jagodičasto voće, a najidealnije bi bilo 750 g smrznutih ili svežih malina; no dok ne rode dogodine moje neprskane maline, napraviću ovoga puta samo varijantu od višanja)

100 g belog kristal šećera (ukoliko se pravi nadev sa malinama onda ide samo 50 g šećera)

Kada se voće dobro ukuva, onda se to smakne sa ringle, pa se u nadev odmah umešaju ovi rastopljeni sastojci:

60 ml hladne vode

10 g goveđeg želatina

Preko korice nasuti vruć nadev i ostaviti da se dobro sve stegne i ohladi.

Na kraju dolazi šlagasti završni sloj torte, a on se umuti od sledećih sastojaka:

400 g tečne slatke pavlake

300 g krem sira

50 g belog kristal šećera

Kad se to stegne i umuti, na samom kraju se još u to sve doda samo ovo:

40 g kokosa

I na samom kraju po vrhu se narenda na krupno isečena bela čokolada za kuvanje (tabla od 100 g; čokoladu iseći ljuštilicom za povrće).


Ohladiti tortu do sutradan, pa je osloboditi obruča i iseći na željene šnite ili komade u vreme užine.

Prijatno!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар