FOKAČA - drugi način
Sasuti u vanglicu:
600 g belog pšeničnog brašna (tip 400, meko)
Pomešati posebno:
500 ml mlake vode
4 kašičice suvog kvasca
2 kesice (kafanskog) šećera
4 kašike maslinovog ulja
Kad to malo nadođe sasuti u brašno i samo varjačom
zamesiti testo, poklopiti ga tanjirom (ili nekim plehom) i ostaviti da nadolazi
oko 10-15 minuta (testo držim na Suncu te nadolazi brže, nego ikada, i potrebno
je manje vreme čekanja).
U testo dodati 1 kašicu sitne morske soli i opet samo
varjačom premesiti testo, ali ga jedino mokrim rukama rastresati zahvatajući testo
samo odozdo i malo ga rastezati i ostaviti još 10-15 minuta na toploti, ali
ovoga puta preko testa prevrnuti vanglicu (testo rastresati na nekoj tacni).
Vanglicu izmazati maslinovim uljem te u nju ubaciti
testo mokrim rukama i opet ga rastresti i ispresavijati u nekoliko različitih
pravaca, i pokriti streč folijom, pa izbockati nožem foliju i ostaviti da
nadolazi na sunčanom mestu 1,5 sat (ja skraćujem to vreme za duplo, jer je za
manje od jednog sata testo naraslo do vrha vanglice).
Velik pleh od rerne podmazati maslinovim uljem, a na
sredinu pleha izručiti testo, pa ga malo izbockati prstima, te pokriti streč
folijom i ostaviti da nadolazi 40 minuta (ja sam ostavila oko pola sata na Suncu).
Skinuti foliju, tetso raširiti rukama, te u njega
utisnuti zelene i crne maslinke, pa posuti sa dosta maslinovog ulja i susama,
pa prekriti pamučnom krpom i ostaviti na Suncu da odstoji samo dok se ne
zagreje rerna.
Rernu zagrejati na 250 stepeni, ubaciti fokaču i smanjiti
malo, te ispeći negde između 240-220 stepni po C oko 20-ak minuta dok ne
porumeni.
Fokača na drugi način ispala je i mekša, i lepša i rupičastija,
jer je kisla na Suncu.
Uz ovu fokaču najblje ide pesto, i to pesto umućen na
drugi način.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар