четвртак, 13. април 2023.

FOKAČA - drugi način


Sasuti u vanglicu:

600 g belog pšeničnog brašna (tip 400, meko)

Pomešati posebno:

500 ml mlake vode

4 kašičice suvog kvasca

2 kesice (kafanskog) šećera

4 kašike maslinovog ulja

Kad to malo nadođe sasuti u brašno i samo varjačom zamesiti testo, poklopiti ga tanjirom (ili nekim plehom) i ostaviti da nadolazi oko 10-15 minuta (testo držim na Suncu te nadolazi brže, nego ikada, i potrebno je manje vreme čekanja).

U testo dodati 1 kašicu sitne morske soli i opet samo varjačom premesiti testo, ali ga jedino mokrim rukama rastresati zahvatajući testo samo odozdo i malo ga rastezati i ostaviti još 10-15 minuta na toploti, ali ovoga puta preko testa prevrnuti vanglicu (testo rastresati na nekoj tacni).

Vanglicu izmazati maslinovim uljem te u nju ubaciti testo mokrim rukama i opet ga rastresti i ispresavijati u nekoliko različitih pravaca, i pokriti streč folijom, pa izbockati nožem foliju i ostaviti da nadolazi na sunčanom mestu 1,5 sat (ja skraćujem to vreme za duplo, jer je za manje od jednog sata testo naraslo do vrha vanglice).

Velik pleh od rerne podmazati maslinovim uljem, a na sredinu pleha izručiti testo, pa ga malo izbockati prstima, te pokriti streč folijom i ostaviti da nadolazi 40 minuta (ja sam ostavila oko pola sata na Suncu).

Skinuti foliju, tetso raširiti rukama, te u njega utisnuti zelene i crne maslinke, pa posuti sa dosta maslinovog ulja i susama, pa prekriti pamučnom krpom i ostaviti na Suncu da odstoji samo dok se ne zagreje rerna.

Rernu zagrejati na 250 stepeni, ubaciti fokaču i smanjiti malo, te ispeći negde između 240-220 stepni po C oko 20-ak minuta dok ne porumeni.

Fokača na drugi način ispala je i mekša, i lepša i rupičastija, jer je kisla na Suncu.

Uz ovu fokaču najblje ide pesto, i to pesto umućen na drugi način.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар