POGAČA DALMATINO – vaskršnja
Pogaču sam ovu pravila 2017, pa da oživim jedan
novitet, jedan dobar, a zaboravljen praznični recept.
U vanglicu sasuti sledeće sastojek i zamesiti testo
za pogaču:
300 g belog pšeničnog mekog brašna (tip 400)
1 kašiku belog kristal šećera
½ kašičice sitne morske soli
kockicu omekavljenog margarina (nisam merila, a
treba oko 35 g, a ja sam ubacila verovatno oko 50 g)
1 kašiku suvog kvasca
1 celo jaje
150 ml mlakog mleka
Zamešeno testo u vanglici pokriti kuhinjskom krpom,
i ostaviti ga da odstoji 15 minuta (ja sam iznela testo na Sunce, iako je bilo
prohladno, vetrovito i oblačno, a napolju je u ovo jutro bilo toplije nego u
letnjoj kuhinjici).
Razvući testo u manji pravougaonik, i pokriti ga
streč folijom, a onda ostaviti da odstoji još 15 minuta.
Nakon toga testo razvući što tanje, a u jedan veći
pravougaonik i onda nafilovati pogaču sledećim redom:
izmrviti posvuda sir fetu (oko 100-150 g, ja sam
možda i 200 g, a htela sam da ovoga puta sve bude nafilovanije)
100 g iseckanih maslina (mešavina zelenih i crnih)
200 g dimnjenog svinjskog vrata, u liščicama, koje
se posvuda poređaju po testu pogače
Testo se zatim urola kao štrudla, kao rolat, a onda
se ubaci u kuglof, u krug obavije (kuglof pre ubacivanja ove pogače dobro
pouljiti).
Po vrhu pogaču izmazati sa 1 žumancetom, a onda sve
posuti sa dosta susama.
Ispeći pogaču na 200 stepeni po C oko pola sata.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар