петак, 7. април 2023.

PRHKI KOLAČ SA MARELAMA - nova verzija

Umutiti mikserom:

220 g margarina (omekavljenog na sobnoj T)

200 g belog kristal šećera

1 kesicu vanil šećera

na vrh kašičice sitne morske soli

1 celo jaje

Zatim u to još dodati:

350 g belog mekog pšeničnog brašna (tip 400)

1 kašičicu praška za pecivo

1 kašičicu cimeta

½ kašičice mlevenog karanfilića

Zamesiti prvo mikserom, a onda rukama glatku masu.

Uzeti pleh dimenzija 35x23 cm, pouljiti ga i pobrašnjaviti, a onda po dnu pleha rastanjiti 2/3 zamešenog testa kao i kad se pravi tart, da malo ima uzdignute stranice, a preostalu 1/3 testa sačuvati za nešto kasnije.

Pomešati zajedno voćni nadev od sledećih sastojka:

600 g očišćenih marela (tj. krupnih višanja)

6 kašika belog kristal šećera

5 kašika gustina

Voće sasuti odmah preko donje korice

Preostalu 1/3 testa rastanjiti drvenom oklagijom na tanko između dva lista kolačarskog papira, te nožem iseću uže, ali duže trakice, a onda ih naneti po vrhu kolača, i napraviti izukrštanu šaru, kao na slici.


Ispeći kolač pola sata na 190 stepeni po C, a onda smanjiti na 150 stepeni i peći još 25 minuta, i pripremiti se u startu da je ukupno pečenje ovog kolača 55 minuta celih (tačno pre mesec dana pravljena je 5 marta, prva verzija ovog kolača i ne samo da je brz, jednostavan, ekonomičan, već je i preukusan).

Seći prohlađen kolač, a po želji dekorisati prah šećerom.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар