SARMICA OD BLITVE – veganska
Danas je idealan prazničan, a prohladan dan, te je naklonjen
razmišljanju o preživljavanju i sutra, pa se danas nekako najradije od svega samo
kuva.
I ne samo da se kuva, tačnije danas se takođe izmišljaju
recepti, kako se ne bi gladan bio čak ni sutra, a najviše ni prekosutra.
Dok je naše “Hirošime”, još neće niko umreti od gladi, bar imamo da jedemo zelene blitve i neke druge jestive trave.
I tako, naberem sveže liske blitve, one najkrupnije i odmah mi sine ideja da bih za sutra mogla da skuvam vegansku sarmicu, koja će mi odlično pasovati i doći za ručak uz čašu kiselog mleka, koje je već mašala izašlo na 40 dinara.
Liske samo preliti vrelom vodom i omekaviti ih, te nema
potrebe prati lisku koja u sebi nema otrova i koja je odgajena na 100% zdrav
način (liske su jako mekane, pa ih ničim dodatno ne presujem, niti pritiskam).
Peteljke od stabla svake liske treba takođe iseckati
i sačuvati za kasnije.
Na biljnom ulju prepržiti sledeću vegansku kašu:
Prvo dinstati praziluk i šargarepu (sve moji proizvodi
iz “Hirošime”, zamrznuti paketići)
Zatim, dodati isečene peteljke od stabla liski
blitve.
Posoliti, pobiberiti, dodati slatku alevu papriku, i
2 vezice peršuna.
Na kraju, umešati kašiku-dve mlevenog badema i instant
ovsene pahuljice.
Nadev je ovim gotov.
Pošto su se liske dosta smanjile, a posle onog
prelivanja sa vrelom vodom, sada treba sastaviti na nekom većem ovalu ili nekoj
tacni 4 liske, a onda na dnu staviti jedan
valjčić nadeva ili pripremljene kaše, pa
urolati sarmicu, onako uzano kao cigaretu, kako sam to videla da savijaju domaćice
u Turskoj.
Uvijene sarmice zatim poređati u zemljani sud, te zaliti
samo vrelom vodom, odmah pokriti aluminijumskom folijom (čuva jelo od
izgorelosti, i zadržava paru pod kojom se sve kuva).
Zapeći u reni na 200 stepeni po C pod folijom samo pola sata.
Ne treba uopšte više, jer je sve dobro omekavljeno, nije
izgorelo, a ovo je taman toliko potrebnog vremena.
Uz ovu sarmicu obično treba jesti po jednu čašu kiselog mleka.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар