SARMICA OD BLITVE – veganska


Danas je idealan prazničan, a prohladan dan, te je naklonjen razmišljanju o preživljavanju i sutra, pa se danas nekako najradije od svega samo kuva.

I ne samo da se kuva, tačnije danas se takođe izmišljaju recepti, kako se ne bi gladan bio čak ni sutra, a najviše ni prekosutra.



Dok je naše “Hirošime”, još neće niko umreti od gladi, bar imamo da jedemo zelene blitve i neke druge jestive trave.



I tako, naberem sveže liske blitve, one najkrupnije i odmah mi sine ideja da bih za sutra mogla da skuvam vegansku sarmicu, koja će mi odlično pasovati i doći za ručak uz čašu kiselog mleka, koje je već mašala izašlo na 40 dinara.



Liske samo preliti vrelom vodom i omekaviti ih, te nema potrebe prati lisku koja u sebi nema otrova i koja je odgajena na 100% zdrav način (liske su jako mekane, pa ih ničim dodatno ne presujem, niti pritiskam).


Peteljke od stabla svake liske treba takođe iseckati i sačuvati za kasnije.

Na biljnom ulju prepržiti sledeću vegansku kašu:


Prvo dinstati praziluk i šargarepu (sve moji proizvodi iz “Hirošime”, zamrznuti paketići)

Zatim, dodati isečene peteljke od stabla liski blitve.

Posoliti, pobiberiti, dodati slatku alevu papriku, i 2 vezice peršuna.

Na kraju, umešati kašiku-dve mlevenog badema i instant ovsene pahuljice.

Nadev je ovim gotov.


Pošto su se liske dosta smanjile, a posle onog prelivanja sa vrelom vodom, sada treba sastaviti na nekom većem ovalu ili nekoj tacni 4 liske,  a onda na dnu staviti jedan valjčić nadeva ili  pripremljene kaše, pa urolati sarmicu, onako uzano kao cigaretu, kako sam to videla da savijaju domaćice u Turskoj.


Uvijene sarmice zatim poređati u zemljani sud, te zaliti samo vrelom vodom, odmah pokriti aluminijumskom folijom (čuva jelo od izgorelosti, i zadržava paru pod kojom se sve kuva).

Zapeći u reni na 200 stepeni po C pod folijom samo pola sata.


Ne treba uopšte više, jer je sve dobro omekavljeno, nije izgorelo, a ovo je taman toliko potrebnog vremena.

Uz ovu sarmicu obično treba jesti po jednu čašu kiselog mleka.


Prijatno!

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi