ZDRAV LEBAC – bez kvasca
Jedan zabrovaljen recept iz 2017 godine, ili
prelistavanje davno odbačene stare sveske sa nekim zapisanim davno prošlim
receptima.
Pomešati u jednu činiju sledeće sastojke:
300 g integralnog pšeničnog brašna
150 g ražanog brašna
50 g heljdinog brašna
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičicu sitne morske soli
400 ml hladne vode
1 kašiku (mlevenog) lana
1 kašiku (mlevenog) susama
1 kašiku (mlevenog) badema
Ali, pošto ja ne kupujem ništa samleveno, jer vetri
i gubi lekovitost, ja u seckalicu stavim sve ovo troje zajedno, a po 1 kašiku
od svega celog, dakle 1 kašiku badema, 1 kašiku susama i 1 kašiku celog zrna
lana, i odmah sameljem sve, a koliko je to moguće u super seckalici, i onda
ubacim u ovu masu.
Sve ovo umutiti mikserom, i ostaviti do sutradan u
frižideru da odmori, a najbolje je zakuvati testo za ovaj hleb nekad uveče.
Sutradan u sve ovo dodati:
1 kesicu praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
1 kašiku soka od 1 isceđenog limuna (pošto je bilo
gusto dodala sam sav sok od 1 limuna)
I opet sve izmutiti mikserom, ali ovoga puta mutiti
burgijama za testo.
Sasuti odmah testo u pleh (prethodno obložen
kolačarskim papirom), te ubaciti odmah u hladnu rernu, i tek onda uključiti
rernu na 220 stepeni po C i peći oko 40 minuta.
Ja sam ovde dakle omašila, pa sam ubacila hleb u već
zagrejanu rernu i tu se kasno setim da nije trebalo tako. I onda sam ispekla u zagrejanoj
rerni pola sata, ali hleb je ovoga puta u sredini ostao malo gnjecav, pa ipak
trebalo ga je ispeći malo više. Ali i kad se peče po 40 i više minuta beskvasni
hleb uvek ostane po malo sirov. Kako god, svaku krišku pre jela moram dobro da
istostiram, jer drugačije ne može da se iskoristi.
Pečen hleb izvaditi iz pleha, osloboditi ga od
papira, i dobro ohladiti na rešetki, i tek dobro hladan hleb iseći na kriške.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар