DŽEM OD TREŠANJA
Probati skuvati nešto što nikad nisam ni pomislila
da ću jednom skuvati. Trešanja svake godine ima u izobilju, ali nije bilo do
sada ovakvih ideja. A pošto su sada majske trešnje najslađe i pune soka, rešavam
već nekoliko dana da napravim džem od trešanja. Taj džem nikad nismo jeli.
Nabrano je malo tek da se proba, ali uskoro treba napraviti
mnogo veću količinu i to na vatrenom šporetu. Ovo je bila samo proba i kuvanje
na ringli, da se skeptici uvere da je i ovo moguće.
Nabrane su dakle trešnje, a onda su očišćene od
koštica. Imala sam nepunu vanglicu od 4 litra zapremine.
Očišćene trešnje odmah sasuti u šerpu u kojoj će se kuvati
džem, ali pre kuvanja štapnim blenderom izmiksati trešnje. Dobiće se sočna,
ređa, a gušća masa.
Na ringli kuvati neko kraće vreme da tečnost malo ispari
i uvri, a onda u sve to dodati samo 1 kilogram belog kristal šećera.
Trešnje su zahvalnije od višanja, jer su mnogo slađe,
i na kraju provereno - ovaj džem je neuporedivo lepši, malte ne može se proglasiti
najlepšim džemom među džemovima.
Kada se doda šećer onda se džem povremeno izmeša, da
ne bi zalepilo po dnu (srećom mi imamo takvu šerpu u kojoj nikad ne može da zagori,
ali ipak vodimo računa i promešamo).
Smanjim ringlu na dvojku i dobro ukuvam džem, a vreme
kuvanja, bilo je kratko, oko jednog punog sata.
Kada se povuče varjačom po dnu, a dno se zabeli onda
je dakle skuvano.
Pred sami kraj u ovo sasuti samo jednu kesicu
limuntusa.
Vruć džem sipam u tople tegle i odmah poklopim
poklopcima, pokrijem krpom i ostavim do sutradan se dobro ohladi.
Od ove količine ispalo je malo preko 4 male teglice,
dakle 2 kilograma preukusnog džema.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар