LIKER OD LIMUNA
Uzeti 6 limunova i oprati ih, a onda ih samleti na
vodenici za meso.
Uzeti najsvežija domaća jaja, po mogućnosti da su
koke snele jaja danas ili juče, i oprati ih takođe.
Uzeti čistu staklenu poveću teglu (od 4,2 litra) i u
nju sasuti sav mleveni limun, a onda svih 6 jaja, jedno po jedno, lagano
utisnuti u limun.
Povezati pamučnom pelenom teglu, staviti gumicu, i
odložiti teglu u frižider, i držati tamo čitava 3 dana.
Svakog dana, a u ta 3 dana, jaja prevrnuti, znači
kako su jaja stavljena danas, sutra ih treba okrenuti obratno.
Kako računati dane, pa ako je danas ovo stavljeno u
teglu prvi dan je tek sutra završen, znači kad se napuni 24 sata.
Četvrtog dana u ovo treba dodati:
500 g belog kristal šećera, i sve izmešati, a ako
jaja nisu sva prsla, treba ih razbiti, razlupati im ljuske, ali će već biti
prilično mekano, znam jer sam ovaj liker pravila 2018-e godine.
I još treba dodati 300 ml ljute rakije (može i meka,
može i viski i konjak, šta se god alkoholno ima, ali ja više preferiram da bude
ljuta rakija).
Kad se doda rakija sve se dobro promeša, sjedini, a
onda se sve dobro procedi. Ja imam jedan dobar filter bolji od gaze, te neće ni
jedna mrvica nepoželjan da proleti. Dakle, prvo cedim kroz veću rešetku, a onda
na kraju kroz taj finiji filter, najgušći gde ništa ne može da proleti.
Liker proceđen sasuti odmah u flaše i čuvati na hladnom.
Imaće divnu jaku žutu boju.
Ja čuvam u frižideru boce sa likerom.
Treba da se dobije oko 1-1,5 litar likera, ali ja
sam dobila ovoga puta samo 1 pun litar (linum se inače zgusno, a izleda nije
bio izobilan sokom).
Meni ističe da procedim liker 30 maja, dakle danas.
Živeli!
Коментари
Постави коментар