MED OD CVETOVA MASLAČKA
Potrebno je nabrati 600 cvetova maslačka, ali sam ja
u brojanju ustanovila da sam imala tačno u lanenoj torbi 590 cvetova, te zbog
10 cvetova manjka nisam smanjila meru, i napravila sam sve kao da imam na broju
600 cvetova (ja sam inače napravila troduplu meru).
U veći lonac ubaciti:
3 oprana limuna isečena na kriške (svaki limun isečem
na 4 dela)
Prelijem odmah sve to sa 3 litra tople vode (vodu
zagrejem u ketleru)
I na kraju, u sve to dodam oprane cvetove maslačka (maslačak
prelijem hladnom vodom i operem ga u toj vodi, zatim iscedim i onda ubacim u lonac).
Poklopim lonac i sve ostavim najmanje 6 sati da odstoji
tako (a najviše može da se drži 7 sati).
Nakon isteka 6 sati procedim kroz rešetku sav
sadržaj iz lonca, a u tom ceđenju iscedim čak i kriške limuna, kao i cvetove maslačka.
U drugu posudu (veću šerpu) u kojoj kuvam med
ubacujem sledeće:
proceđenu tečnost od maslačka
3 kg belog kristal šećera
Zatim počinje kuvanje meda na ringli šporeta, na
trojci, jer je mala količina, i ostanem to kuvati mereno sve od časa ceđenja
ukupno 2 sata, što nsiam očekivala, ali ako je zaista uspelo, a znaću to tek
ujutru pri degustaciji, onda je vredelo truda i rada.
Olakšavajuća okolnost je što ovo nije džem pa ne mora
da se meša.
Negde na polovini dodam u sve to 3 kašike jabukovog sirćeta.
Na kraju kuvanja pojavi se penušanje, i sirup je već
lepljiv i zgusnutiji, i onda se sve smiče sa ringe.
Teglice male zagrejati u rerni i u zagrejane tegle
sipati vruć med.
Poklopiti i ostaviti do jutra da se prohladi.
Ponavljam med je tečniji, ali se na tacni malo isproba
i odmah shvati kako počinje da se steže i dobija onaj pravi lepljivi oblik
meda.
Od ove količine ispalo je malo preko 4 kg meda od
planinskih cvetova maslačka (8 punih i deveta nepuna mala teglica).
Za sada maslačka još ima samo na preko hiljadu
metara nadmorske visine, ali treba naći stanište dobro udaljeno od svakog puta.
Ako uspeva nije zamorno, osim što se čeka tih 6 sati,
pa dogodine skuvati ponovo u rano proleće.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар