петак, 26. мај 2023.

ROLAT SA DŽEMOM OD SMOKVE

Uzeti najveći pleh od rerne i samo ga obložiti kolačarskim papirom.

Rernu zagrejati na 200 stepeni po C, a u zagrejanoj rerni ispeći za 15-ak minuta biskvit za rolat.

Umutiti mikserom, dok ne pobeli i dok se ne zapenuša masa od:

5 celih domaćih jaja i

5 kašika belog kristal šećera

Zatim u to dodati:

5 kašika belog pšeničnog mekog brašna tip 400

Uvek ide u ovaj biskvit za rolat: koliko jaja, toliko kašika šećera i isto toliko kašika brašna (jedno staro zlatno pravilo).

Izmutiti masu mikserom.

Sasuti u pleh, poravnjati te ispeći.

Izvaditi ispečeno, zatim prevrnuti koru naopako, skinuti papir, potom izmazati ceo rolat džemom od smokava (može i neki drugi džem, bilo koji džem), i na kraju urolati ili uviti.

Ohladiti rolat, a onda ga iseći na uže šnite.

Ništa lepše, i ništa brže, i ništa jednostavnije.

Ne treba ni mnogo materijala, ni para, a tako reći od ničega napravi se zavidno svašta.

Ovaj tanjir kolača može da parira bilo kojim fensi kolačićima.

Prijatno!

 


Нема коментара:

Постави коментар