TORTILJE na drugi način ili LEPINJE
Prosejati kroz sito 600 g belog mekog brašna (tip
400).
U jednoj čaši izmešati:
400 ml ključale vode i
1 supenu kašiku sitne morske soli
Sasuti vodu u brašno i drvenom varjačom zamesiti testo.
Zatim u testo dodati još i:
5 kašika biljnog ulja
Testo izmesiti rukama u vanglici, a onda ga preneti
na radnu površinu astala, te posuti sa još 3 prstohvata brašna i dobro izmesiti
kako uostalom svako testo treba da bude i da se zamesi.
Potom testo podeliti na 12 jednakih loptica, a svaku
lopticu pobrašnjaviti.
Sve loptice pokriti najlon kesom, a zatim pamučnom
kuhinjskom krpom, i ostaviti tako 10-ak minuta da odmara (može i 15, koliko sam
inače ja odmarala testo).
I na kraju sve loptice rastanjiti drvenom oklagijom
u veličini jedne šake ili jednog ljudskog dlana, a onda na suvom teflonskom
tiganju na srednjoj vatri ispeći sa obe strane lepinje ili tortilje. Malo je
bilo peći sa jedne strane lepinje po 1,5 minut. Skoro sat vremena pekla sam ovih
12 lepinja.
Nekoliko puta neki recepti ne uspeju iako su 100%
tačni. Ima neki vrag u svakom novom pokušaju. Čovek je sazdan mnogo više za
neuspeh, nego uspeh, čak i u najbanalnijim poslovima kao što je zamesi, umesi i
ispeci.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар