уторак, 23. мај 2023.

TORTILJE na drugi način ili LEPINJE

 


Prosejati kroz sito 600 g belog mekog brašna (tip 400).

U jednoj čaši izmešati:

400 ml ključale vode i

1 supenu kašiku sitne morske soli

Sasuti vodu u brašno i drvenom varjačom zamesiti testo.

Zatim u testo dodati još i:

5 kašika biljnog ulja

Testo izmesiti rukama u vanglici, a onda ga preneti na radnu površinu astala, te posuti sa još 3 prstohvata brašna i dobro izmesiti kako uostalom svako testo treba da bude i da se zamesi.

Potom testo podeliti na 12 jednakih loptica, a svaku lopticu pobrašnjaviti.

Sve loptice pokriti najlon kesom, a zatim pamučnom kuhinjskom krpom, i ostaviti tako 10-ak minuta da odmara (može i 15, koliko sam inače ja odmarala testo).

I na kraju sve loptice rastanjiti drvenom oklagijom u veličini jedne šake ili jednog ljudskog dlana, a onda na suvom teflonskom tiganju na srednjoj vatri ispeći sa obe strane lepinje ili tortilje. Malo je bilo peći sa jedne strane lepinje po 1,5 minut. Skoro sat vremena pekla sam ovih 12 lepinja.


Tortilje su trebale da se naduvaju prilikom pečenja, pa iako je recept originalno sproveden do najmanje sitnice, nešto nije uspelo, pa je umesto razlistane lepinje ispalo da imamo samo malo više zdepane tortilje.

Nekoliko puta neki recepti ne uspeju iako su 100% tačni. Ima neki vrag u svakom novom pokušaju. Čovek je sazdan mnogo više za neuspeh, nego uspeh, čak i u najbanalnijim poslovima kao što je zamesi, umesi i ispeci.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар