недеља, 25. јун 2023.

DOMAĆA SARMICA ala “Hirošima” OD LISKI RANOG KUPUSA DITMAR – kuvana na ringi

 


Nabrati sveže liske ranog kupusa Ditmar i samo odseći pri dnu liske koren.

Na ulju prepržiti:

isečene glavice ljubičastog luka

U to dodati zatim:

isečenu šargarepu i

mlevno belo pileće meso (samleti u super secku “čoperu”)

Začiniti još dodavanjem ovih začina:

sitna morska so

crnim mlevni biber

aleva slatka paprika horgoška (duge su mi bljak)

vezica peršuna

lišće celera

komad isečene slanine pančete

Na kraju u sve ovo dodati delimično, a skoro skuvan obli pirinač samo par kašika (pirinač posebno skuvati, a od viška nešto kasnije napraviti sutlijaš).

Liske preliti proključalom vodom iz ketlera i samo ih dobro izblanširati (ja moje liske ne perem, ne držim u sodi, samo ih ovako istretiram vrelom vodom, jer od čega da ih perem kad nigde u “Hirošimi” nema hemije).

Uzeti najveći plitki tanjir, te na njega staviti jednu lisku, a na dnu liske valjčić kaše i uviti sarmice u rolnicu.

Sarmice poređati u malo dublju šerpu, ali sa poklopcem.

Poređane sarmice po vrhu prekriti sa 4-5 liski.

Onda sve pritisnuti po vrhu sa jednim plitkim, ali malim tanjirom (najbole od arkopala, jer on trpi kuvanje i pečenje).

Naliti vrelu vodu iz ketlera, poklopiti i staviti na ringlu, na dvojku, na tišu vatru dok ne provri.

Kad provri, smanjiti brzo ringlu na jedinicu (prekidač inače ima najviše 3 stepena za regulisanje toplote) i ukuvati poklopljeno pod parom sarmicu, lagano, oko pola sata najmanje, a najviše do 40 minuta (zato se pirinač skoro pa skuva, a kaša dobro uprži i ne treba mnogo kuvanja; isto ovako može i u rerni radili smo po više puta).

Servirati uz mnogo sveže isečenog krastavca, uz ljutu papričicu i čašu kiselog mleka, bez ikakvog hleba.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар