DOMAĆA SARMICA ala “Hirošima” OD LISKI RANOG KUPUSA DITMAR – kuvana na ringi
Nabrati sveže liske ranog kupusa Ditmar i samo odseći
pri dnu liske koren.
Na ulju prepržiti:
isečene glavice ljubičastog luka
U to dodati zatim:
isečenu šargarepu i
mlevno belo pileće meso (samleti u super secku “čoperu”)
Začiniti još dodavanjem ovih začina:
sitna morska so
crnim mlevni biber
aleva slatka paprika horgoška (duge su mi bljak)
vezica peršuna
lišće celera
komad isečene slanine pančete
Na kraju u sve ovo dodati delimično, a skoro skuvan obli
pirinač samo par kašika (pirinač posebno skuvati, a od viška nešto kasnije napraviti
sutlijaš).
Liske preliti proključalom vodom iz ketlera i samo
ih dobro izblanširati (ja moje liske ne perem, ne držim u sodi, samo ih ovako
istretiram vrelom vodom, jer od čega da ih perem kad nigde u “Hirošimi” nema
hemije).
Uzeti najveći plitki tanjir, te na njega staviti
jednu lisku, a na dnu liske valjčić kaše i uviti sarmice u rolnicu.
Sarmice poređati u malo dublju šerpu, ali sa poklopcem.
Poređane sarmice po vrhu prekriti sa 4-5 liski.
Onda sve pritisnuti po vrhu sa jednim plitkim, ali
malim tanjirom (najbole od arkopala, jer on trpi kuvanje i pečenje).
Naliti vrelu vodu iz ketlera, poklopiti i staviti na
ringlu, na dvojku, na tišu vatru dok ne provri.
Kad provri, smanjiti brzo ringlu na jedinicu (prekidač
inače ima najviše 3 stepena za regulisanje toplote) i ukuvati poklopljeno pod
parom sarmicu, lagano, oko pola sata najmanje, a najviše do 40 minuta (zato se pirinač
skoro pa skuva, a kaša dobro uprži i ne treba mnogo kuvanja; isto ovako može i u
rerni radili smo po više puta).
Servirati uz mnogo sveže isečenog krastavca, uz
ljutu papričicu i čašu kiselog mleka, bez ikakvog hleba.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар