OTOMANSKI ŠERBET ili tursko voćno osvežavajuće piće
Potrebno je 1 kilogram svežeg voća. A može i
zamrznuto; može da se pravi sa pola kilograma jedne vrste voća (višnje ili
trešnje), a druga polovina da bude voćni miks 2-3 neke druge vrste voća
(breskve, šljive, grožđe, itd.); ali ukoliko nema tog raznovrsnog voća može da
se sve napravi od onoga što ima trenutno na avlijskim granama, i to na sledeći
način. Recept je inače originalno turski i onako kako se kuvalo u vreme
Osmanlija, a i kako se tamo kuva dan danas.
U veću šerpu staviti 1 kilogram svežeg sezonskog
voća (nabrala sam marele-višnje).
Voće ne treba čistiti od koštica, jer se sve posle procedi
i kuva se neočišćeno voće, ali oprano voće da ne bude zabune.
U šerpu pored voća treba još dodati 1 litar hladne
vode (koliko ide voća, toliko ide vode u tome je sva poenta).
U to se dodaju još dva važna orjentalna začina:
cimet i
karanfilić
(Sipam oba mlevena začina, jer tako ih jedino trenutno
imam).
Šerpa se poklopi i smanji se ringla i sve se kuva dok
se voće ne raskuva, da bi moglo da se posle odlično iscedi, a kuva se na tihoj vatri
oko pola sata.
Nakon toga sve se procedi na čestu rešetku.
U šerpu se ponovo vrati sada čist proceđen sok.
Zatim se u to nalije još 1 litar hladne vode (to je
jači voćni koncentrat i treba ga razblažiti).
Može da se pošećeri sa 1/3 čaše belog kristal šećera,
ali umesto toga ja sam u šerpu nasula borovog meda onako od prilike iz tegle i
to je bio pun pogodak i ništa lepše još nisam pila.
I na kraju u sve to pre kuvanja treba dodati samo jedan
isečen ceo limun.
Sve se vrati na ringlu, samo kratko, i ukuva se 5
minuta.
Smaći vruć šerbet, a kad se potpuno ohladi odložiti
ga na dalje hlađenje u frižider. Ukoliko je i dalje jako može se još malo
razblažiti vodom. Meni je ispalo ovako dobro, potaman, te neću više da
razblažujem svoj prvi pravi šerbet, a
pošto imam prepunu veliku šerpu, a nema ni potrebe. Ovo je lako napraviti.
Ohlađen šerbet sipati u bokal, a onda u čaše ili
šolje i obavezno ubaciti po neku kocku leda, i u bokal, ali i u turske originalne
šolje za čaj, koje sam uspela da nabavim.
Živeli!
Коментари
Постави коментар