LENJA PITA SA LETNJIM JABUKAMA
Zamesiti testo od sledećih sastojaka:
650 g belog pšeničnog mekog brašna
250 g omekavljenog margarina
2 jajeta
200 g kisele pavlake (ili jedna mala čaša zapremine
180 ml)
200 g šećera
1 prašak za pecivo
Zamešeno testo uviti odmah u streč foliju (ili
najlon kesu) i odložiti u frižider da odstoji jedan pun sat.
Po isteku sat vremena testo podeliti na dva jednaka dela.
Razvući oklagijom prvi deo testa u veličini najvećeg
pleha od rerne (pleh od rerne izmazati samo margarinom).
Koru preneti u pleh, pomoću drvene oklagije (tanko
razvučenu koru prvo umotati na oklagiju, a onda je u pleh razviti ili odviti).
Preko prve kore naneti sav fil, koji se brzo napravi
dok se testo sat vremena odmara u frižideru.
Na tišoj vatri
prepržiti:
1,5 kg letnjih izrendanih neoguljenih jabuka (koje
su pune soka)
200 g šećera
kašičica cimeta
Preko nanetih jabuka nanosi se drugi deo tanko razvučenog
testa (drugo testo se na isti način prenosi pomoću oklagije kao i prvi deo
testa).
Pre pečenja sve izbosti po vrhu viljuškom.
Oko 35-40 minuta na 180 stepeni po Celzijusu ispeći
lenju pitu.
Ohlađeno iseći, a po želji dekorisati prah šećerom,
mada i ne mora.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар