понедељак, 24. јул 2023.

LENJA PITA SA LETNJIM JABUKAMA

 

Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

650 g belog pšeničnog mekog brašna

250 g omekavljenog margarina

 2 jajeta

200 g kisele pavlake (ili jedna mala čaša zapremine 180 ml)

200 g šećera

1 prašak za pecivo

Zamešeno testo uviti odmah u streč foliju (ili najlon kesu) i odložiti u frižider da odstoji jedan pun sat.

Po isteku sat vremena testo podeliti na dva jednaka dela.

Razvući oklagijom prvi deo testa u veličini najvećeg pleha od rerne (pleh od rerne izmazati samo margarinom).

Koru preneti u pleh, pomoću drvene oklagije (tanko razvučenu koru prvo umotati na oklagiju, a onda je u pleh razviti ili odviti).

Preko prve kore naneti sav fil, koji se brzo napravi dok se testo sat vremena odmara u frižideru.

 Na tišoj vatri prepržiti:

1,5 kg letnjih izrendanih neoguljenih jabuka (koje su pune soka)

200 g šećera

kašičica cimeta

Preko nanetih jabuka nanosi se drugi deo tanko razvučenog testa (drugo testo se na isti način prenosi pomoću oklagije kao i prvi deo testa).

Pre pečenja sve izbosti po vrhu viljuškom.

Oko 35-40 minuta na 180 stepeni po Celzijusu ispeći lenju pitu.

Ohlađeno iseći, a po želji dekorisati prah šećerom, mada i ne mora.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар