RASPADNUTE TUFAHIJE – najbrži letnji dezert
Letnje jabuke brzo se skuvaju, ali imaju jednu slatku
manu - brzo prsnu, brzo se raspadnu. I baš zato dobro su došle da se danas napravi
najbrži letnji dezert - raspadnute tufahije, jer može i tako.
Neoguljene, neprskane, a domaće avlijske jabuke,
letnje, iseći na krupnije komade.
Zatim ih staviti u dublju šerpu, posuti sa malo
šećera i preliti vodom, ali tek koliko da se na gušće skuva dok se ne raspadu
kao kompot, tj. dok ne omekave.
I na kraju u sve to, u jabuke sasuti 1 kesicu vanil
šećera.
Četiri dezertne zdelice skoro do vrha napuniti
skuvanim jabukama, ali sačuvati nešto te slatke čorbice od kuvanja jabuka.
U tu preostalu slatku čorbicu dodati:
mleveni badem (ne merim, sipam slobodno iz teglice)
suvo grožđe (ne merim, sipam slobodno iz kesice)
Izmešati i sasuti od te kaše dalje po vrhu svake zdelice.
Preliti sve sa kašikom meda (borovog) i ostaviti da
se dobro prohladi.
Preko hladnog dezerta sasuti po vrhu nekoliko kašika
umućenog šlaga (100 g šlaga u prahu umutiti sa običnom hladnom vodom, oko 200-250
ml vode).
Nema razlike, ukus je posve isti, ako ne i sve još
lepše, i sočnije nego tufahije napravljene u jednoj celini.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар