понедељак, 10. јул 2023.

RASPADNUTE TUFAHIJE – najbrži letnji dezert

 

Letnje jabuke brzo se skuvaju, ali imaju jednu slatku manu - brzo prsnu, brzo se raspadnu. I baš zato dobro su došle da se danas napravi najbrži letnji dezert - raspadnute tufahije, jer može i tako.

Neoguljene, neprskane, a domaće avlijske jabuke, letnje, iseći na krupnije komade.

Zatim ih staviti u dublju šerpu, posuti sa malo šećera i preliti vodom, ali tek koliko da se na gušće skuva dok se ne raspadu kao kompot, tj. dok ne omekave.

I na kraju u sve to, u jabuke sasuti 1 kesicu vanil šećera.

Četiri dezertne zdelice skoro do vrha napuniti skuvanim jabukama, ali sačuvati nešto te slatke čorbice od kuvanja jabuka.

U tu preostalu slatku čorbicu dodati:

mleveni badem (ne merim, sipam slobodno iz teglice)

suvo grožđe (ne merim, sipam slobodno iz kesice)

Izmešati i sasuti od te kaše dalje po vrhu svake zdelice.

Preliti sve sa kašikom meda (borovog) i ostaviti da se dobro prohladi.

Preko hladnog dezerta sasuti po vrhu nekoliko kašika umućenog šlaga (100 g šlaga u prahu umutiti sa običnom hladnom vodom, oko 200-250 ml vode).

Nema razlike, ukus je posve isti, ako ne i sve još lepše, i sočnije nego tufahije napravljene u jednoj celini.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар