SIRUP OD MENTE (NANE)
Nabrati svežu nanu ili mentu (jednu činiju, ja volim
da bude jači sok), i samo je preprati blago
u vodi, jer se malo nahvatalo paučine na nekim listićima, a one požutele
listiće odstraniti.
Ništa nisam merila, te sve radim po osećaju ili
odokativno, jer tako kuvam svaki svoj sirup, pa čak i onaj od marele.
Nanu ubaciti u seckalicu, nasuti malo belog kristal
šećera, i sve izmiksati.
U šerpu staviti oko pola litra vode, do 600 ml, i
oko 150-200 g šećera i isečenu koru od jednog opranog limuna (ne sok, samo
koru).
Kad to provri, smanjiti na srednju vatru ringlu i
ubaciti izmiksanu nanu, i ukuvati sirup oko 15-20 minuta ili dok ne postane
lepljivo.
Kuvano smaći sa ringle, poklopiti šerpu i ostaviti
negde ukraj da se prohladi do sutradan.
Sutradan procediti kroz češću rešetku ovaj sirup, i
sasuti u flašu.
Od ove količine ispalo je 600 ml sirupa za
pravljenje domaćeg soka.
Praviti manju količinu bez aditivia i konzervansa i
čuvati u frižideru dok se ne potroši, a pošto je više nego dobro potroši se
brzo.
Najlepše je ako se napravi sa hladnom kiselom vodom.
Živeli!
Коментари
Постави коментар