VIŠNJEVAČA
Potrebno je samo:
1 kg neočišćenih višanja (ja sam imala oko 1,200)
1 kg šećera
1 litar ljute rakije
U čistu veliku staklenu teglu (od 5 litara
zapremine) naizmenično sipati red višanja, red šećera, dok se sve ne utroši.
Kad se to uradi, nasuti u teglu 1 litar rakije.
Teglu povezati celofanom i odložiti na neko osunčano
i toplo mesto.
Ovoga puta da ne bih se penjala na sprat i držala
tegle po terasi, odnesem teglu na policu moje „Hirošime“, dakle u plastenik gde
će imati više sunca i toplote nego na terasi.
Nešto kasnije sam odvezala teglu i sve promešala
(povremeno treba i tako uraditi, jer jednom sam poslušala recept te nisam
otvarala teglu i dovoljno mešala, pa šećer može da ostane neistopljen do kraja
kao tada).
Teglu tako povezanu treba držati mesec dana najmanje
na osunčanom i toplom mestu.
Pošto je višnjevača napravljena 26 juna, tek 26 jula
uslediće ceđenje i sipanje u staklene flaše.
Od ove količine ispalo je skoro pa 2 cela litra.
Živeli!
Коментари
Постави коментар