четвртак, 17. август 2023.

DOMAĆI FRUKTAL SOK



U veću šerpu sa poklopcem nasuti 3 litra hladne vode, i naseći po želji:

nekoliko svežih neoguljenih jabuka (letnja stablasta)

par komada sveže šargarepe isečene na kolutiće

nekoliko svežih neoguljenih kruški

2 oljuštene banane isečene na kolutiće

Skuvati poklopljeno dok sve ne omekavi (tačnije dok šargarepa ne omekavi), a onda sve izblendirati.

U to zatim dodati još:

 sveže isceđen sok od 1 limuna

1 kesicu limuntusa

1 kašičicu cimeta  

7 kašika šećera

Ukoliko je sve ovo ispalo malo gušće, onda dodati još samo malo vode, te sam ja usula još 250 ml hladne vode (nisam našla da kupim pomorandže u blizini, jer kako kažu leti ne drže to voće, slabo im se prodaje, i još vele: “ko kupuje leti pomorandže?”, pa ko ima pomorandže u sve ovo može, a i treba  da nacedi bar 3-4 pomorandže  i onda nema potrebe za dodavanjem vode).

Kad bude bundeva u sve ovo voće i povrće s početka recepta naseče se i lep komad bundeve (žao mi što nisam dodala tikvicu).

Vrati se opet sve ovo izblendirano na šporet i prokuva se jako kratko oko 5-10 minuta.

Dobro se ohladi sok do sutradan i onda hladno saspe u flaše, i pričuva u frižideru dok traju zalihe.

Ispadne blizu 5 litara kakvog soka.

Prave se manje količine, i utroše brzo za neko racionalno vreme čuvanja u frižideru, jer je sve bez škodljivih aditiva, veštačkih boja i pojačanih aroma, kao i bez konzervanasa i vinobrana, itd...

Živeli!

 

Нема коментара:

Постави коментар