DOMAĆI FRUKTAL SOK
U veću šerpu sa poklopcem nasuti 3 litra hladne
vode, i naseći po želji:
nekoliko svežih neoguljenih jabuka (letnja
stablasta)
par komada sveže šargarepe isečene na kolutiće
nekoliko svežih neoguljenih kruški
2 oljuštene banane isečene na kolutiće
Skuvati poklopljeno dok sve ne omekavi (tačnije dok
šargarepa ne omekavi), a onda sve izblendirati.
U to zatim dodati još:
sveže isceđen
sok od 1 limuna
1 kesicu limuntusa
1 kašičicu cimeta
7 kašika šećera
Ukoliko je sve ovo ispalo malo gušće, onda dodati
još samo malo vode, te sam ja usula još 250 ml hladne vode (nisam našla da
kupim pomorandže u blizini, jer kako kažu leti ne drže to voće, slabo im se
prodaje, i još vele: “ko kupuje leti pomorandže?”, pa ko ima pomorandže u sve ovo
može, a i treba da nacedi bar 3-4
pomorandže i onda nema potrebe za
dodavanjem vode).
Kad bude bundeva u sve ovo voće i povrće s početka
recepta naseče se i lep komad bundeve (žao mi što nisam dodala tikvicu).
Vrati se opet sve ovo izblendirano na šporet i
prokuva se jako kratko oko 5-10 minuta.
Dobro se ohladi sok do sutradan i onda hladno saspe u
flaše, i pričuva u frižideru dok traju zalihe.
Ispadne blizu 5 litara kakvog soka.
Prave se manje količine, i utroše brzo za neko racionalno
vreme čuvanja u frižideru, jer je sve bez škodljivih aditiva, veštačkih boja i pojačanih
aroma, kao i bez konzervanasa i vinobrana, itd...
Živeli!
Коментари
Постави коментар