KOLAČ SA JABUKAMA - najlepša letnja poslastica

  


Zamesiti prhko testo od sledećih sastojaka:

350 g belog pšeničnog mekog brašna tip 400

½ kesice praška za pecivo

70 g šećera

1 kesicu vanil šećera

prstohvat sitne morske soli

1 celo jaje

200 g omekavljenog margarina

Od testa napraviti 2 jednake loptice i svaku uviti u kesu od zamrzivača i ostaviti 2 sata u zamrzivač (ja sam držala sve oko 1,5 sat i bilo je dovoljno, a imala sam već spremnu zagrejanu rerun, pa nisam htela da izgubim toplotu).

Dok čekam da isteke tih 1,5-2 sata završim sve ostale priprem za kolač, a sledeće šta treba uraditi jeste najpre skuvati voćni nadev od jabuka.

U šerpu staviti i skuvati na tišoj vatri poklopljeno dok ne uvri sva tečnost, oko 15-ak minuta:

1 kg oguljenih i stnije isečenih jabuka

150 ml vode

4 kašike šećera

1 kašičicu cimeta

Takođe potrebno je još skuvati i žuti fil, od sledećih sastojaka:

3 jajeta

80 g šećera

1 kesica vanil šećera

750 ml mleka

50 g čvrstina (tj. gustina ili skroba)

Uzeti veći dublji pleh dimenzija 20x35 cm, (u njemu ostaje inače kolač) i  samo ga pouljiti i pobrašnjaviti, a onda ovim redom poređati sve u pleh:

prva loptica testa izrenda se po čitavom dnu

sasuti sav voćni nadev od jabuka

preliti sve žutim filom

drugu lopticu testa izrendati po vrhu

Kolač odmah ispeći oko 45 minuta na 180-190 stepeni po C.

Iseći hladno, a po želji posuti prah šećerom, mada i ne mora tako, pošto može da se kolač pri serviranju dekoriše  recimo i svežim jagodama.

Prijatno!

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi