KOLAČ SA JABUKAMA - najlepša letnja poslastica
Zamesiti prhko testo od sledećih sastojaka:
350 g belog pšeničnog mekog brašna tip 400
½ kesice praška za pecivo
70 g šećera
1 kesicu vanil šećera
prstohvat sitne morske soli
1 celo jaje
200 g omekavljenog margarina
Od testa napraviti 2 jednake loptice i svaku uviti u
kesu od zamrzivača i ostaviti 2 sata u zamrzivač (ja sam držala sve oko 1,5 sat
i bilo je dovoljno, a imala sam već spremnu zagrejanu rerun, pa nisam htela da
izgubim toplotu).
Dok čekam da isteke tih 1,5-2 sata završim sve
ostale priprem za kolač, a sledeće šta treba uraditi jeste najpre skuvati voćni
nadev od jabuka.
U šerpu staviti i skuvati na tišoj vatri poklopljeno
dok ne uvri sva tečnost, oko 15-ak minuta:
1 kg oguljenih i stnije isečenih jabuka
150 ml vode
4 kašike šećera
1 kašičicu cimeta
Takođe potrebno je još skuvati i žuti fil, od sledećih
sastojaka:
3 jajeta
80 g šećera
1 kesica vanil šećera
750 ml mleka
50 g čvrstina (tj. gustina ili skroba)
Uzeti veći dublji pleh dimenzija 20x35 cm, (u njemu
ostaje inače kolač) i samo ga pouljiti i
pobrašnjaviti, a onda ovim redom poređati sve u pleh:
prva loptica testa izrenda se po čitavom dnu
sasuti sav voćni nadev od jabuka
preliti sve žutim filom
drugu lopticu testa izrendati po vrhu
Kolač odmah ispeći oko 45 minuta na 180-190 stepeni
po C.
Iseći hladno, a po želji posuti prah šećerom, mada i
ne mora tako, pošto može da se kolač pri serviranju dekoriše recimo i svežim jagodama.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар