LAZANJE OD TIKVICA - moje izmišljene
Toliko prisustva sveže ubranih tikvica ovih avgustovskih
dana na astalu, natera čoveka da počne da više razmišlja te izmišlja, smišlja
neka nova brza zdrava jela i čudesne recepte, te tako i večeras za večeru opet
nešto neobično, i novo, što do sada nismo kušali, a kada smo probali i sve smazali
– shvatili smo da ništa lepše i lakše nismo pojeli.
Uzeti jednu tikvicu, neoguljenu i iseći je što tanje,
kao kad se prave rolnice kao sinoć, a ja ih sečem na rendetu Berger, koje imam od
svojih studentskih dana, a već negde od pred kraj 90-ih godina prošlog XX veka i
odlično me služi do danas, te nema ništa bolje od toga.
Uzeti opet vatrostalni pekač i samo ga malo pouljiti
po dnu, a onda u njega ređati sve ovako,
igrajući se sa svim onim što trenutno jestivo imaš:
Po dnu staviti jedan sloj tankih, finih šnitica od
tikvice.
Preko toga premazati 2-3 kašike kisele pavlake.
Zatim, poređati tanko isečene listiće šunke.
Opet pokriti jednim slojem tanko isečenih tikvica
(svaki put kad se sve završi slojem tikvica, sve tikvice samo blago posoliti,
jer će tako pustiti vodu pri pečenju i za ovo jelo neće trebati ni kap ulja).
Posuti mrvicama prezrle.
Preko toga naseći 4-5 čena belog luka.
Izdrobiti začin balzamiko bosiljak.
Izdbrobiti jednu vezicu začina mirođije.
Narendati kocku kačkavalja (staviti dobar, bogatiji
sloj i biće lepše).
Pokriti sve slojem tanko isečenih tikica i malo posoliti.
Zapeći na 200 stepeni po C oko pola sata.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар