LAZANJE OD TIKVICA - moje izmišljene

 

Toliko prisustva sveže ubranih tikvica ovih avgustovskih dana na astalu, natera čoveka da počne da više razmišlja te izmišlja, smišlja neka nova brza zdrava jela i čudesne recepte, te tako i večeras za večeru opet nešto neobično, i novo, što do sada nismo kušali, a kada smo probali i sve smazali – shvatili smo da ništa lepše i lakše nismo pojeli.

Uzeti jednu tikvicu, neoguljenu i iseći je što tanje, kao kad se prave rolnice kao sinoć, a ja ih sečem na rendetu Berger, koje imam od svojih studentskih dana, a već negde od pred kraj 90-ih godina prošlog XX veka i odlično me služi do danas, te nema ništa bolje od toga.

Uzeti opet vatrostalni pekač i samo ga malo pouljiti po dnu,  a onda u njega ređati sve ovako, igrajući se sa svim onim što trenutno jestivo imaš:

Po dnu staviti jedan sloj tankih, finih šnitica od tikvice.

Preko toga premazati 2-3 kašike kisele pavlake.

Zatim, poređati tanko isečene listiće šunke.

Opet pokriti jednim slojem tanko isečenih tikvica (svaki put kad se sve završi slojem tikvica, sve tikvice samo blago posoliti, jer će tako pustiti vodu pri pečenju i za ovo jelo neće trebati ni kap ulja).

Posuti mrvicama prezrle.

Preko toga naseći 4-5 čena belog luka.

Izdrobiti začin balzamiko bosiljak.

Izdbrobiti jednu vezicu začina mirođije.

Narendati kocku kačkavalja (staviti dobar, bogatiji sloj i biće lepše).

Pokriti sve slojem tanko isečenih tikica i malo posoliti.



Zapeći na 200 stepeni po C oko pola sata.

Prijatno!

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi